Olaszország: Berlusconinak kedvez a szenátus által elfogadott törvényjavaslat

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az olasz szenátus szerdán elfogadta azt az alkotmányos törvénymódosítást, amelynek értelmében az öt legmagasabb közjogi méltóság ellen folyó pereket fel kell függeszteni arra az időtartamra, amíg e személyek betöltik hivatalukat. Az ellenzék szerint a törvényjavaslat a korrupcióval vádolt Silvio Berlusconi miniszterelnök megmentésére szolgál.

A jobbközép kormánykoalíció által előterjesztett indítvány értelmében a mindenkori köztársasági elnök, a miniszterelnök, a parlament két házának (a szenátusnak és a képviselőháznak) az elnöke, valamint az alkotmánybíróság elnöke ellen nem folyhat büntetőjogi eljárás mindaddig, amíg hivatalukban vannak. Ez azokra a perekre vonatkozik, amelyek még az említett tisztségek átvétele előtti bűncselekményeket vizsgálják. Ami azt is jelenti, hogy ha ezeknek az embereknek megszűnik e közjogi státusa, a perek folytatódhatnak.
A törvénymódosítás mellett a jobbközép kormánykoalíció pártjai voksoltak, ellene pedig a balközép ellenzék szavazott. Igaz, ez utóbbinak két pártja - a szociáldemokrata párt és az UDEUR elnevezésű párt - nem volt jelen a szavazáson. Szenátoraik hajlottak volna a javaslat elfogadására, ellentétbe kerülve saját ellenzéki partnereikkel, de nem akarták megtörni a balközép egységének látszatát.
Az ellenzék soraiban sokan úgy látják, hogy a törvényjavaslat Silvio Berlusconi miniszterelnök megmentésére szolgál. A több évtizedes nagyvállalkozói múlttal rendelkező vezető ugyanis vádlottként szerepel egy korrupciós perben, mégpedig egy olyan ügyben, amely még a nyolcvanas évek közepére nyúlik vissza. Csakhogy Olaszország július elsejétől átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztét. Az ország ugyanakkor nem tudja majd ellátni feladatát, ha miniszterelnöke ellen per folyik, sőt a politikust az elnökség időszakában akár el is ítélhetik.
A szenátus által jóváhagyott tervezet most a képviselőház illetékes parlamenti bizottságához kerül további megvitatásra, és várhatóan június 16. és 21. között kerül a képviselőház plenáris ülése elé szavazásra. (MTI)