Letartóztatási parancs a libériai elnök ellen

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Vádat emelt és elfogatási parancsot adott ki Charles Taylor libériai elnök ellen szerdán az az ENSZ által támogatott törvényszék, amely a Sierra Leonéban elkövetett polgárháborús bűncselekményeket vizsgálja. A jelenleg Ghánában tartózkodó vezető nem reagált a vádemelésre.

A Sierra Leone fővárosában, Freetownban működő törvényszék vádja szerint Taylort "terheli a fő felelősség" azokért a háborús, emberiesség elleni és a nemzetközi jogot sértő más súlyos bűntettekért, amelyeket 1996. november 30. óta követtek el a nyugat-afrikai Sierra Leone területén.
A törvényszék letartóztatási parancsot juttatott el a ghánai hatóságokhoz és az Interpolhoz, amikor tudomásukra jutott, hogy a libériai vezető Ghánába készült. Taylor - aki szerdán érkezett a ghánai fővárosba, Accrába, hogy béketárgyalásokat kezdjen a megdöntéséért három éve harcoló, s immár az ország területének több mint 60 százalékát ellenőrző libériai lázadókkal - nyilvánosan nem reagált a vádemelésre, de ghánai tisztségviselők szerint megbeszéléseket kezdett az ügyről Thabo Mbeki dél-afrikai és Olusegun Obasanjo nigériai elnökkel.
A tavaly lezárult Sierra Leone-i polgárháborúban az egymással harcoló felek polgári személyek végtagjait vágták le, tömegesen követtek el nemi erőszakot és gyermekeket hurcoltak el katonának - emlékeztet a Reuters brit hírügynökség. Széles körben elterjedt nézet szerint a libériai elnök a felelős a Sierra Leone-i polgárháború kirobbantásáért, mivel ő ösztönözte az egyik ottani frakció vezetőjét a harcok elkezdésére, s emellett szerepet játszott a nyugat-afrikai térség más konfliktusaiban is. (MTI)