Rumsfeld: "Vegyi Ali" mégsem halt meg?

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Pentagon vezetői szerint lehetséges, hogy mégis életben maradt az eddig halottnak vélt "Vegyi Ali", aki a kurdok ezreinek életét kioltó, 1988. évi vegyifegyver-támadásokban játszott szerepéért kapta gúnynevét. Közben a szenátus vizsgálatot készül indítani az iraki tömegpusztító fegyverek hollétével kapcsolatban.

"Akkor azt hittük, meghalt, most feltételezik, hogy életben lehet, de én egyszerűen nem tudom" - közölte csütörtökön Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a "Vegyi Ali" hollétét firtató újságírói kérdésekre. Richard Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke lehetségesnek nevezte, hogy Ali Hasszán al-Madzsid nem halt meg a bászrai villája ellen végrehajtott légitámadásban, mivel néhány iraki hadifogoly vallomásából erre lehet következtetni.
Rumsfeld és Myers április 7-én még úgy nyilatkoztak a sajtónak, hogy "Vegyi Ali" meghalt a rezidenciájára mért légi csapásban. Az újságíróknak erről egy videofelvételt is bemutattak, amelyen lézervezérlésű bombák megsemmisítenek egy épületet, ahol a koalíciós erők értesülése szerint Ali Hasszán al-Madzsid tartózkodott. A britek annak idején azt is közölték, hogy a romok alatt találtak egy holttestet, amely szerintük az iraki tábornoké volt.
Az 1991-95 között védelmi miniszterként tevékenykedő "Vegyi Ali" – aki egyben Szaddám Huszein unokatestvére - nem csak az észak-iraki kurdok elleni vegyifegyver-támadás miatt hírhedt, hanem részt vett az első öbölháború után a bagdadi rezsim ellen fellázadt dél-iraki síiták elleni véres megtorlásban is. A leginkább keresett iraki vezetők listáján az 5. helyet foglalja el.
Rumsfeld az iraki tömegpusztító fegyverek eddigi hiábavaló keresésével kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta: "jó minőségűek" voltak a hírszerzési értesülések a tiltott iraki fegyverekről. A szenátus hírszerzési és a katonai bizottsága ennek ellenére annak a kivizsgálására készül, hogy nem túlozták-e el az iraki tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetést, ha a tüzetes keresés ellenére hat héttel a háború befejezése után még egyet sem találtak belőlük. (MTI)