Horvátország: botrányt kavart egy háborús bűnössel készített interjú

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Horvátországban botrányt kavart, hogy a háborús bűnök miatt körözött és szökésben levő Ante Gotovina horvát tábornokkal interjút közölt a Nacional című zágrábi hetilap. A tábornok egyezkedne a hágai Nemzetközi Törvényszékkel. A rendőrség az újság főszerkesztőjétől akar információt szerezni Gotovina tartózkodási helyéről.

Az évek óta az igazságszolgáltatás elől bujkáló volt francia idegenlégiós Ante Gotovina - a Nacional főszerkesztője szerint - kijelentette, hogy elismeri a hágai Nemzetközi Törvényszéket és hajlandó is tárgyalni annak nyomozóival, de csak feltétellel. Gotovina azt szeretné, ha gyanúsítottként Zágrábban hallgatnák ki, ahogy Petar Stipetic tábornokot, a horvát hadsereg volt vezérkari főnökét.
Florance Hartmann, Carla Del Ponte hágai főügyész szóvivője a Vecernji List című zágrábi napilap keddi számában megjelent nyilatkozatában kijelentette, hogy szó sem lehet semmiféle egyezségről. Zinka Bardic, a horvát belügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy a horvát rendőrség ki fogja hallgatni Ivo Pukanicot, a Nacional főszerkesztőjét, aki az interjút készítette, és le is fényképeztette magát Gotovinával. Pukanic viszont arra hivatkozik, újságírói erkölcse tiltja, hogy tájékoztassa a hatóságokat a tábornok tartózkodási helyéről. (A horvát büntetőeljárási törvény is a védett tanúk kategóriájába sorolja az újságírókat, akik nem kötelesek felfedni hírforrásukat.)
A Vecernji List szerint hétfőre virradóra az SFOR katonái helikopterek támogatásával megpróbáltak átkutatni egy észak-hercegovinai Ferenc-rendi kolostort, mert olyan értesüléseket kaptak, hogy ott rejtőzik Gotovina. A katonák azonban nem hajtották végre akciójukat, mert a kolostor perjelje azzal fenyegetőzött, hogy az akcióról a Vatikán is tájékoztatást kap. (MTI)