Izraeli helikoptertámadás egy Hamász-vezető ellen

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Izraeli harci helikopterek kedden célzott rakétalövésekkel eltalálták Abdelaziz ar-Rantiszi, a Hamász palesztin terrorszervezet egyik vezetőjének autóját Gázában, a politikus azonban kisebb sérülésekkel túlélte a támadást. Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök "terrortámadásnak", "a békefolyamat szabotálásának" nevezte a helikoptertámadást; izraeli helikopterek és harckocsik délután újabb támadást hajtottak végre a Gázai övezetben, s három palesztint megöltek, harminckettőt pedig megsebesítettek.

A korábbi helikoptertámadásban két éppen arra haladó ember - híradások szerint egy nő és egy 8 éves kislány - életét vesztette, huszonheten pedig megsebesültek. A sebesültek között van a Hamász-vezető fia, valamint három testőre is. Három sérült állapota válságos. Rantiszi terepjáróját egy forgalmas gázai útvonalon érte találat, a jármű azonnal lángba borult. A Hamász-vezért segítői mentették ki a kocsiból. Szemtanúk több robbanást is hallottak, az Apache helikopterek legalább hét rakétát lőttek ki a palesztin aktivista gépkocsijára. Az első hírügynökségi jelentések Rantiszi haláláról számoltak be, majd a Reuters úgy értesült, hogy a palesztin férfi kielégítő állapotban van. Az utolsó hírek szerint Rantiszi a jobb lábán sérült meg.
Az izraeli hadsereg közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben részletesen felsorolta a szélsőséges palesztin szervezet által elkövetetett bűncselekményeket. A dokumentum szerint a Hamász vezetői stratégiai döntést hoztak arról, hogy a rendezést célzó "útitervet" zátonyra futtatják, és leheletetlenné teszik a párbeszédet a terrorcselekmények leállításáról. A közlemény utal a június 4-i akabai találkozó előtt végrehajtott véres merényletekre és hangsúlyozza, hogy a hadsereg mindent megtesz az izraeli állampolgárok biztonságának megóvásáért. George Bush amerikai elnököt ugyanakkor "mélységesen felkavarta" a támadás: az elnök aggódik amiatt, hogy a légicsapás alááshatja a Palesztin Hatóságnak a terrortámadások leállítására tett erőfeszítéseit, és nem szolgálja Izrael biztonságát sem - közölte kedden Ari Fleischer fehér házi szóvivő.
A Hamász azonnal reagált a támadásra: Mahmúd Zahar szóvivő megtorló akciókat ígért, mondván, "ezt a bűntettet nem felejtik el". A gázai kórháznál több száz palesztin gyűlt össze, és azt kiabálta, hogy a "Dzsihád folytatódik". A Hamász vezetője elleni rakétatámadást elítélte a Muzulmán Testvérek iszlám mozgalom is, amely szerint a támadás bizonyítja, hogy haszontalan dolog Izraellel tárgyalni. "Az arab népek és vezetőik számára immár teljesen világos, hogy fölösleges mindenfajta békekezdeményezés ezzel az ellenséggel" - olvasható a szervezet nyilatkozatában.
Abdelaziz ar-Rantiszi a militáns palesztin szervezet egyik, a nyilvánosság előtt leginkább ismert vezetője. Gyakran szerepel a Hamász gázai szóvivőjeként és többször is ült már izraeli börtönben. Legutóbb hétfőn intézett kirohanást Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök azon felhívása ellen, hogy a Hamász hagyjon fel az izraeliek elleni támadásokkal.
A keddi izraeli támadás vélhetően tovább rontja annak esélyét, hogy sikerül rábírni a szélsőséges palesztin szervezeteket az izraeli célpontok elleni merényletek beszüntetésére. (MTI).