Kuba: a nemzetközi tiltakozás sem segített a bebörtönzött ellenzékieken

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A nemzetközi tiltakozások ellenére a kubai legfelsőbb bíróság helybenhagyta azokat az ítéleteket, amelyek alapján hosszú évtizedekre börtönbe vetettek hetvenöt másként gondolkodót a kommunista szigetországban. Az Amnesty International szerint az utóbbi négy év alatt ez a legsúlyosabb leszámolás a kubai ellenzékkel.

A legfelsőbb bíróság e héten megkezdte és sorban helybenhagyta az áprilisban kiszabott ítéleteket, amelyekkel 10-től 28 évig terjedő szabadságvesztést róttak ki Fidel Castro államfő összeesküvéssel vádolt politikai ellenfeleire.
A 15 év börtönbüntetéssel sújtott Elizardo Sánchez, az egyik legismertebb kubai ellenzéki csoportosulás, a Kubai Emberi Jogi és Nemzeti Megbékélési Bizottság vezetője közölte:nem is számított a büntetések enyhítésére.
A belső ellenzék első nemzeti méretűvé szélesedett mozgalma, amelyet az ország gazdasági válsága csak tovább erősített, nem sokáig bontogathatta szárnyait. A hatóságok 75 vezető ellenzékit tartóztattak le április elején. Azzal vádolták őket, hogy Washington "fizetési listáján" szereplő "zsoldosok", akik egy amerikai invázióhoz készítik elő a talajt.
Kuba kemény nemzetközi bírálatban részesült, amiért ilyen súlyos ítéleteket szabott ki az egypártrendszert békés reformok útján megváltoztatni kívánó ellenzékiekre. (MTI)