Az Airbus leelőzte a Boeinget

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az amerikai Boeing repülőgépgyártó konszern 25 év után elveszítette vezető helyét a polgári repülőgépek piacán, miután az idén valószínűleg 20 géppel kevesebbet tud eladni, mint fő riválisa, az Airbus.

Noel Forgeard, a nyugat-európai repülőgépgyártó konzorcium, az Airbus vezérigazgatója a párizsi repülési kiállításon,a hét végén közölte: bízik abban, hogy a polgári repülés legrosszabb évei most már véget érnek és a társaság nagy vetélytársánál, a Boeingnél jobban szerepel a fellendülés időszakában. A cég ebben az évben 300 repülőgép leszállítására lát esélyt. Az eredeti üzleti tervekben 315 repülőgép idei értékesítése szerepelt a terveikben, de a módosított szám alapján is megelőznék az amerikai Boeing vállalatot. A Seattle-i konszern ugyanis a napokban azt közölte, hogy az idén 280 repülőgép leszállítására lát lehetőséget, és ez a szám jövőre sem lesz 300 darabnál több.
Az Airbus vezérigazgatója azt is jelezte, hogy 2004-re az ideivel egyező nagyságrendű szállításokat tart valószínűnek. „Realisták vagyunk, de egyszersmind optimisták is, mert a piac jobb, mint ahogy számítottuk, és több gépet rendeltek tőlünk, mint nem is oly régen gondoltuk volna” – mondta Forgeard. Az eredeti üzleti tervek mérséklésének gondolta a SARS-járvány megjelenése után merült fel komolyan, hiszen ezzel egy időben bizonytalan volt még az iraki háború kimenetele, jelen volt a terrorizmustól való félelem és a világgazdaság teljesítménye sem javult elég gyorsan. Most viszont már úgy látszik, hogy érdemes a repülőgép üzletben is az optimista forgatókönyveket elővenni.