Izrael: körvonalazódik a gázai kivonulás terve

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Izraeli és palesztin tisztviselők hétfőn folytatták erőfeszítéseiket egy biztonsági megállapodás elérése érdekében; ennek részeként Izrael részlegesen kivonulna a gázai övezet egy részéből és Betlehemből. A palesztin szélsőségesek változatlanul ellenzik az amerikai ihletésű "útitervet", azaz a közel-keleti béke megteremtésének menetrendjét, izraeli telepesek pedig öt új települést hoztak létre Ciszjordániában.

A Reuters hírügynökség által idézett bennfentes források szerint körvonalazódik az egyezség arról, hogy Izrael részlegesen kivonul a Gázai övezet északi részéből, valamint Betlehem ciszjordániai városból. Ennek fejében a palesztin fél kötelezné magát arra, hogy féken tartja a két térségben tevékenykedő terroristákat. A megállapodás attól függ, sikerül-e megegyezniük a részletekben az izraeli és a palesztin szakértőknek, akik Ámosz Gilad tábornok és Mohamed Dahlán belbiztonsági államminiszter szombat esti megbeszélése után kezdtek el tárgyalni egymással. Eközben a Hamász palesztin terrorszervezet megismételte, hogy ellenzi az útitervet, ám tanulmányozni fogja azt a hétvégi egyiptomi javaslatot, melyben arra kérik a Hamászt, hogy újítsa fel a párbeszédet Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnökkel az Izrael elleni merényletek beszüntetéséről. "Az útiterv nem felel meg a palesztin nép elvárásainak, azt az ellenség arra használja fel, hogy véget vessen a felkelésünknek" - jelentette ki a Hamász nevében Iszmail Hanija, miután találkozott egyiptomi közvetítőkkel.
Izrael ugyanakkor kereken elutasította, a palesztinok támogatnák azt a francia felvetést, mely szerint nemzetközi ütközőerőt kellene telepíteni az izraeliek és a palesztinok közé. Raanan Giszin izraeli miniszterelnöki szóvivő leszögezte: "Nem lesz nemzetközi erő. Izrael kizárólag olyan megfigyelők jelenlétét fogadta el, akik feladata az, hogy felügyeljék az útiterv különböző szakaszainak megvalósulását. Ha Franciaország segíteni akar a béke előmozdításában, akkor vesse latba befolyását Jasszer Arafatnál (a Palesztin Hatóság elnökénél), hogy ne hátráltassa többé Mahmúd Abbász (palesztin kormányfő) békeerőfeszítéseit" - tette hozzá Giszin. hazája javasolni fogja a nemzetközi közösségnek, hogy tanulmányozza, lehet-e nemzetközi ütközőerőt iktatni az izraeliek és a palesztinok közé. Nabíl Saat palesztin külügyminiszter, aki az EU-trojka és a Palesztin Hatóság képviselőinek luxembourgi találkozóján vett részt, ugyanakkor teljes támogatásáról biztosította a francia elképzelést, amelyet Dominique de Villepin francia külügyminiszter vasárnap jelentet be. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki ugyancsak részt vett a luxembourgi megbeszélésen, tartózkodóan reagált: a javaslat szerinte is "érdekes" ugyan, de most inkább arra kellene törekedni, hogy helyreálljon a biztonság és megkezdődjön a rendezési útiterv végrehajtása.
Eközben vasárnap az izraeli hatóságok letartóztatták az Iszlám Dzsihád terrorszervezet két helyi vezetőjét a ciszjordániai Betlehemben, a Gázai övezetben pedig két palesztin operatőrt vettek őrizetbe. Vasárnapra virradólag az izraeli erők lelőttek egy palesztin szélsőségest a Gáza övezet északi részén fekvő Bét Hanunban; közben zsidó telepesek öt új, nem engedélyezett vadtelepülést hoztak létre Ciszjordániában azóta, hogy Izrael a rendezést célzó tervnek megfelelően több települést lebontatott. Erről a Békét most! nevű izraeli pacifista csoport aktivistái számoltak be vasárnap. A csoport egyik tagja emlékeztetett rá, hogy Ariel Saron izraeli miniszterelnök a június 4-i akabai csúcsértekezleten a telepek bezárását ígérte. (MTI)