Nem megy Szerbiába a horvát külügyminiszter

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A horvát külügyminiszter hétfőn lemondta szerbia-montenegrói látogatását, miután szerb vízilabda-szurkolók garázdálkodtak országa belgrádi nagykövetségén. A szerb-montenegrói külügyminisztérium elítélte az incidenst, és sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt.

Tonino Picula a montenegrói fővárost, Podgoricát kereste volna fel hétfőn és kedden, de szóvivője útján tudatta: a jelenlegi körülmények nem alkalmasak a vizitre. Picula előzőleg hivatalába kérette Milan Simurdics zágrábi szerb nagykövetet, s tiltakozó jegyzéket adott át neki.
A szerb-montenegrói külügyminisztérium hétfőn közleményében legélesebben elítélte az incidenst, és sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt Davor Bozinovics horvát nagykövetnél. A minisztérium tájékoztatta a külképviselet vezetőjét a rendbontók ellen foganatosított hatósági intézkedésekről. A tárca szerint a két ország kapcsolataiban jelentős előrelépés történt, és az incidens nem fogja veszélybe sodorni a kétoldalú viszony kedvező alakulását.
Vasárnap este diadalmas szerb szurkolók ezrei vonultak a belgrádi horvát nagykövetség elé, miután a szerbia-montenegrói vízilabda válogatott a szlovéniai Kranjban lezajlott Európa-bajnoki döntőben 9-8-ra legyőzte a horvát csapatot. A szerb drukkerek nacionalista dalokat énekeltek, kövekkel bedobták a nagykövetség ablakait, egy csoportjuk pedig felmászott az erkélyre, eltávolította a homlokzatról a horvát címert, és a horvát lobogót szerbbel cserélte fel. (MTI)