Brit elhárítás: Nyugat-Európa nagyvárosai terrorveszélyben

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Egy európai nagyváros ellen hamarosan bekövetkező terrortámadás eshetőségére figyelmeztetett a nagy-britanniai belső elhárítás (MI5) vezetője egy keddi szakkonferencián. A szigetországban állandó a terrorakciók elleni készültség; az országban a második legnagyobb fokú terrorriadó van érvényben.

"Csak idő kérdése, mikor ér egy nyugati nagyvárost vegyi, biológiai vagy nukleáris eszközökkel végrehajtott terrortámadás" - fogalmazott Eliza Manningham-Buller, az MI5 vezetője. Konkrét helyszínt nem nevezett meg, de ezúttal először beszélt nyíltan a Nyugat-Európát fenyegető terrorveszélyről, amely ellen még hosszú ideig fog folytatódni a háború, melyben végérvényesen győzni talán nem is lehetséges - vélte.
A legvalószínűbb akció továbbra is az öngyilkos merénylet, de a terroristák egyre nagyobb számban részesülnek kiképzésben vegyi, biológiai, vagy nukleáris fegyverek használatára is - mondta. Szakértők szerint, ha ilyen fegyverekkel elkövetett támadásra kerülne sor, a legjobban az úgynevezett "piszkos bombától " kell tartani: ez olyan töltettel felszerelt robbanószerkezet, amely nagy mennyiségű port szétszórva egész városrészeket tehet lakhatatlanná.
A brit elhárítás vezetője potenciális elkövetőként a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokért felelős al-Kaidát is megnevezte: szerinte a szervezet még mindig képes nagyszabású akciók koordinálására, amint ezt a rijádi és a marokkói merényletek is bizonyítják.
Nagy Britannia hosszú idő óta készültségben van. Nemrég 2,5 tonnás betontömbökből kialakított kordonnal vették körül a londoni parlament közterületről megközelíthető részeit, amely a teherautóval elkövetett robbantásos merényleteket hivatott megakadályozni. Az utcákon jelentős számú, golyóálló mellénnyel és automata fegyverrel felszerelt rendőr járőrözik. Brit hírszerzési információk szerint az év elején az al-Kaida egy utasszállító repülőgép felrobbantására készült, ezért egy időre a hadsereg harckocszizó egységei vették át a Heathrow repülőtér ellenőrzését. (MTI)