Izrael szerint száműzni kellene Jasszer Arafatot

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Izrael terrorista vezérnek tekinti Jasszer Arafatot, akit rég száműzni kellett volna, s ez a lehetőség továbbra is fennáll - jelentette ki Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter a Le Figaro francia napilapban. Kedden este palesztin terroristák Tel Avivtól északra tüzet nyitottak egy izraeli gépkocsira, megölve benne egy hétéves kislányt.

Az erőszak megfékezését célzó izraeli erőfeszítések dacára a palesztinok "még nem vázolták fel a terrorhadjárat végéhez vezető utat" - hangoztatta Szalman Soval, az izraeli kormányfő tanácsadója az újabb merényletre reagálva.
A merénylet előtt, kedden este eredménytelenül végződtek a tűzszünetre irányuló izraeli-palesztin tárgyalások. Izrael a területén elkövetett merényletek beszüntetését szabja feltételül ahhoz, hogy elfogadja a kvartett (az ENSZ, az EU, az Egyesült Államok és Oroszország) által kidolgozott közel-keleti béketervet.
Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnöknek háromórás tárgyalással sem sikerült engedményekre bírni tizenhárom radikális palesztin szervezet vezetőit. Mohammed el-Hindi, az Iszlám Dzsihád magas rangú képviselője a kedden éjfélig tartó találkozón ismételten leszögezte: a palesztin népnek törvényes joga az ellenállás a megszállókkal szemben. Egy másik terrorcsoport szóvivője viszont nem zárta ki, hogy folytatódik a párbeszéd az Izrael elleni támadások beszüntetéséről. "A fegyvernyugvásról tovább tárgyalunk, a Hamász még nem hozott döntést ez ügyben" - mondta Iszmaél Abu Sanab Hamász-szóvivő.
Kedden este eredménytelenül zárultak a legfelső színtű izraeli-palesztin biztonsági tárgyalások. Mohammed Dahlan, a palesztin kormány belbiztonsági minisztere a biztonság ellenőrzésének átvételéhez feltételül szabta, hogy Izrael maradéktalanul vonja ki csapatait a Gázai övezetből. Az izraeli fél ezt elutasítja.
A konzervatív párizsi lap, a Le Figaro szerdai számában megjelent interjúban Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter leszögezte, Izrael számára Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke többé nem létezik palesztin vezetőként. "Régesrég száműznünk kellett volna, de talán még nem késő" - mondta. Az izraeli védelmi miniszter, aki előző nap tett rövid látogatást Párizsban, az interjúban visszautasította Dominique de Villepin francia külügyminiszter korábbi javaslatát, amely szorgalmazta, hogy Izrael és a megszállt palesztin területek határán helyezzenek el nemzetközi erőket a palesztin terrorista támadások, illetve az izraeli katonai megtorló akciók megelőzése érdekében. Mofaz közölte, teljesen kizárt bármilyen külső katonai erő helyszínre telepítése, akár amerikai, akár európai egységekről lenne szó. Emlékeztetett arra, hogy Izrael a tárgyalások előfeltételének tekinti a biztonság helyreállítását. (MTI)