Újabb iráni nő gyújtotta fel magát Londonban

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Két napon belül a második iráni tüntető gyújtotta fel magát Franciaország londoni nagykövetsége előtt, ahol az iráni ellenzékiekkel szembeni párizsi rendőri fellépés miatt zajlik napok óta folyamatos tiltakozó demonstráció. Közben Iránban teherániak ezrei ültek ismét gépkocsikba, és hajtottak szerda éjszaka az iráni főváros egyik negyedébe, hogy így összegyűlve fejezzék ki elégedetlenségüket az ország vezetésével szemben.

A 25 éves nőt szerda este életveszélyes állapotban szállították kórházba. Kedd este egy 38 éves iráni diák gyújtotta fel magát az előkelő Knightsbridge negyedben lévő, városrésznyi francia nagykövetségi épületegyüttes előtt; testfelületének 40 százaléka égett meg. Az iráni ellenzékiek az ellen tiltakoznak, hogy a francia hatóságok az Iráni Népi Modzsahedek Szervezete nevű fegyveres csoport számos tagját őrizetbe vették, arra hivatkozva, hogy tevékenységük veszélyt jelent Franciaország biztonságára.
Teheránban szerda éjjel a tömeg ezúttal nem a szokásos helyszínen, az egyetemi központban, hanem egy másik városrészben verődött össze. A tüntetők többsége most sem szállt ki autójából, attól tartva, hogy ezzel a jelenlevő rendfenntartó erők, illetve szélsőséges muzulmán milicisták atrocitásainak tennék ki magukat. A rendőrök több környező utat lezártak. Az autós tüntetők a kormányzat elleni tiltakozásuk jeléül dudálásba kezdtek, és jelentős közlekedési dugókat okoztak. (MTI)