Izrael: megkezdték egy zsidó telep lebontását

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az izraeli hadsereg megkezdte egy illegálisan épített zsidó telep lebontását csütörtökön a ciszjordániai Náblusz közelében. Az izraeli katonai rádió jelentése szerint ez az első lakott zsidó kolónia, amelyet az Akabában tartott június 4-i izraeli-amerikai-palesztin csúcstalálkozó óta lebontanak.

Az izraeli hadsereg rádiója korábban az jelentette, hogy a legfelsőbb bíróság határozata nyomán elhalasztották a ciszjordániai Micpa Jichár zsidó település bontásának megkezdését. A munkákat szerda éjjel kellett volna megkezdeni, de a településen lakó izraeli családok felszólították a megszállt területeken élő telepesek vezetőit: akadályozzák meg az épületek elbontását. A közeli telepek mintegy 200 - jobbára fiatal - lakója autókkal, égő gumikkal zárta le az utat a helyszínre érkező rendőrök és katonai alakulatok elől. A telep lebontásához Colin Powell amerikai külügyminiszter térségbe érkezése előtt láttak neki az izraeli hatóságok.
A Reuters hírügynökség jelentése szerint a telepesek vezetői elhatározták, hogy Micpa Jichár településből jelképet csinálnak. A telep megóvása a lebontástól jelképe kíván lenni az egész "útitervvel" (a palesztin állam 2005-ig való létrehozását előirányzó béketervvel) való szembenállásuknak. A telepesek vezetői felszólították a Jordán folyó nyugati partján élő összes telepest, hogy tömegestül keljenek Micpa Jichár védelmére. Az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszország közös béketervének egyik fontos előírása, hogy Izraelnek le kell bontania az engedély nélkül épített zsidó telepeket a palesztin területeken. (MTI)