Vita a csernobili szarkofág állapotáról

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Olekszandr Moroz, az ukrán ellenzéki szocialista párt elnöke a parlamentben kedden elhangzott felszólalásában nemzeti front létrehozását sürgette az új csernobili szarkofág megépítése érdekében, mert a régi állapota aggodalomra ad okot, épületszerkezetei balesetveszélyesek, s beomlásuk esetén az 1986. évinél nagyobb kihatású katasztrófa következhet be. Az erőmű főmérnöke cáfolja mindezt.

A mérőberendezések adatai szerint a csernobili szarkofág ellenőrizhető paraméterei nem haladják meg a szabványokat, ugyanakkor szükség van az új védőburkokat megépítésére – közölte Volodimir Lisznicsenko, az atomerőmű főmérnöke. A szakember Olekszandr Moroznak, az ellenzéki szocialista párt elnökének a parlamentben kedden elhangzott felszólalására reagált, aki nemzeti front létrehozását sürgette az új szarkofág megépítése érdekében. A képviselő szerint a régi szarkofág állapota aggodalomra ad okot, épületszerkezetei balesetveszélyesek, s beomlásuk esetén az 1986. évinél nagyobb kihatású katasztrófa következhet be.
Az erőmű sajtóosztályának közleménye szerint felrobbant 4. reaktor fölé hét hónap alatt megtervezett és erős sugárzás közepette felépített létesítmény az évek során veszít védelmi képességeiből. A szarkofág több tartóeleméül a reaktor megerősített támfalai szolgálnak, miután a balesetet követő sugárzási feltételek között nem volt lehetséges új támfalak építése a beomlott reaktorban.
Lisznicsenko úgy véli, hogy „az épületszerkezetek állapota jelenleg valóban aggodalomra ad okot, egyes részek a terhelés miatt és az 1986-os robbanás következtében eltérnek a tervezettől és veszítenek stabilitásukból". Az épületszerkezetek 2002-ben elvégzett vizuális vizsgálata azonban nem mutatott eltérést, újabb deformáció jeleit a korábbi évekhez képest. Jelentős korróziókárokat szenvedett az 1986-ban vasszerkezetekből felépített és legfeljebb 1,5 milliméter vastag fémlemezekkel borított tetőzet is. A szerkezetek nagy részét távirányítással szerelték össze, ami nem kedvezett a pontos összeillesztésnek. 2003. elejére azonban a hermetizációs munkálatoknak köszönhetően a nem pontosan illeszkedő felületek nagyságát sikerült a tizedrészére, mintegy 100 négyzetméterre csökkenteni.
Lisznicsenko cáfolta, hogy az egyes épületszerkezetek összeomlása esetén az 1986. évinél súlyosabb katasztrófa következne be. Az esetleges következményeket neves tudományos kutató intézetek, így az oroszországi Kurcsatov intézet és az ukrán tudományos akadémia atomkutató intézete tanulmányozta. Következtetéseik szerint a tetőzet esetleges beomlása miatt csak az erőmű helyiségeiben és üzemterületén haladná meg a sugárzás a szabványost, a radioaktív por esetleges kiterjedésének sugara a tiltott övezetre korlátozódna – fejtette ki a főmérnök, elmondta, hogy folytatódik a szarkofág épületszerkezeteinek stabilizálási munkálataival kapcsolatos intézkedések kidolgozása, az építési-szerelési munkák a tervek szerint 2004-ben kezdődnek el.
A környezet teljes védelmét a szarkofág épületszerkezeteinek esetleges beomlásától azonban csak az új védőburkolat megépítése biztosíthatja, amelynek tervezése 2004-ben fejeződik be. Az új, biztonságos burkolat megépítése a nemzetközi közösség által a Csernobili Szarkofág Alapba tett adományokból, a szarkofág biztonságossá tételének programja (SIP) keretében történik. A SIP teszi lehetővé, hogy a 4. reaktorban található, fűtőanyag-tartalmú anyagok és radioaktív hulladékok kivonását, valamint a nemzetközi szabványoknak megfelelő biztonságos tárolását is. Az új szarkofág befejezésének tervezett határideje 2008. (MTI)