Újra bizalmat szavazott Csákynak a szlovák parlament

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Nem vonta meg a bizalmat a szlovák parlament Csáky Páltól, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettesétől, akit az ellenzéki képviselők egy csoportja a SMER (Irány)nevű párt kezdeményezése alapján szeretett volna leváltani.

A SMER vezetői szerint Csáky alkalmatlan a miniszterelnök-helyettesi teendők ellátására. A párt szerint erre utal az EU-népszavazást megelőző kampány "sutasága", illetve az, hogy a politikus szerintük képtelen kezelni a roma kérdést.
A SMER elnökéről, Robert Ficóról és helyetteséről, Monika Benováról a szlovák sajtó már régen úgy vélekedik: a tavaly őszi választások előtt biztos miniszterelnöki pozícióban reménykedő párt vezetői "nem bírják elviselni, hogy nem ők kormányoznak", ezért a hatalom megszerzése érdekében egyre nagyobb vehemenciával politizálnak, s így került célkeresztjükbe Csáky Pál is.
A miniszterelnök-helyettes elmozdítását szorgalmazó SMER próbálkozását azonban a pénteki szavazás meghiúsította: a 150 tagú törvényhozás 112 jelen lévő képviselője közül 57 honatya szavazott bizalmat Csákynak, 43 ellene voksolt, 12 képviselő tartózkodott. (MTI)