Irak: amerikaiak valószínűleg kilőtték Huszein konvoját

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az amerikai hadsereg a múlt héten kilőtt egy gépkocsikonvojt, amelyben hírszerzési értesülések szerint Szaddám Huszein volt iraki elnök és családja utazott; a roncsokból kiemelt emberi maradványok DNS-vizsgálata még jelenleg is folyamatban van.

A hadműveletben, amelyet az Observer brit lap szerint még az amerikai védelmi minisztérium sem tett közzé, a szárazföldi haderő és a légierő vett részt. A lapnak nyilatkozó források - jóllehet a Huszein megöléséről szóló korábbi amerikai közléseket nem voltak kellően megalapozottak - ezúttal "óvatos derűlátással" szóltak arról, hogy most sikerült-e "megölni a főembert". A legnagyobb baloldali vasárnapi lapnak - a The Guardian hétvégi társkiadványának - katonai források azt mondták: az autóoszlopot Hellfire rakétákkal semmisítették meg szerdán, Irak nyugati részén, a szír határ közelében, miután "egyértelmű" értesülés érkezett be arról, hogy a járművekben Huszein és családtagjai utaznak. A Pentagon nem válaszolt érdemben a lap megkeresésére, mondván, hogy nem kommentál "hadműveleti ügyeket", de más katonai források jelezték: a DNS-vizsgálatoktól azt várják, hogy azok igazolják Szaddám Huszein és legalább egyik fia megölését.
A támadást két nappal azután hajtották végre, hogy az amerikai hadsereg elfogta az eddigi legmagasabb rangú, körözés alatt álló volt iraki tisztviselőt, Abdel Hamed Mahmúd al-Tikritit, Huszein legközelebbi munkatársát és személyi titkárát, és az ő eddigi beszámolói után fokozódott a volt diktátor utáni hajsza. Szaddám Huszein mindazonáltal még küldött a szövetségeseknek egy fenyegető üzenetet, amelyben nyugati célpontok, köztük repülőgépek elleni terrortámadásokkal fenyegetőzik. A levél, amelyet az al-Kudsz londoni arab lap hozott le a hétvégén, és amelyet brit írásszakértői vélemény szerint is jó eséllyel személyesen Huszein írt, az ötödik ilyen üzenet a háború vége óta, de ez tartalmazza mind közül a legegyértelműbb terrorfenyegetéseket. A június 12-ei keltezésű levél általános felkelésre szólítja fel az irakiakat, és támadó akciókra mindazon országok ellen, amelyek katonákat küldtek Irakba; az üzenet ezek között megnevezi Lengyelországot is. (MTI)