Atombombányi dinamitrakomány egy égei-tengeri hajón

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

"Atombomba erejű" dinamitrakomány volt azon a hajón, amelyet vasárnap állítottak meg a görög hatóságok az Égei-tengeren - jelentette be Georgiosz Anomeritisz görög kereskedelmi tengerészeti miniszter. A 37 éves hajó annak idején magyar gyárban készült.

Vasszilisz Bakopulosz görög vegyianyag-szakértő szerint a robbanóanyagok detonáció esetén felmérhetetlen kárt okozhattak volna. "Ebből az anyagból egyetlen tonna összeomlaszt egy nyolcemeletes épületet, képzelhetik, milyen hatása lehet 680 tonnának. Két-három települést képes lehet eltörölni a föld színéről, ha megfelelően van elhelyezve" - közölte.
A Comore-szigeteki lobogó alatt az Égei-tengeren közlekedő hajón 680 tonna robbanóanyagot találtak a görög biztonsági erők. A veszélyes szállítmányt egy nem létező kartúmi (Szudán fővárosa) vállalat nem létező postafiókjának címére küldték. A minisztérium közleménye szerint ez a legnagyobb mennyiségű robbanóanyag-készlet, amelyet valaha is lefoglaltak a jogszabályok értelmében illegálisan közlekedő hajón.
A megindított hatósági eljárás a megrendelő szervezet kilétét próbálja felfedni, valamint a terrorizmussal való kapcsolat lehetőségét is vizsgálja. A hajó kapitánya és négy tengerésze ukrán, két másik matróza pedig azeri állampolgár - valamennyiük ellen vádat emeltek robbanóanyagok birtoklása és szállítása címen. A gyanúsítottak szerdán állnak bíróság elé, egyelőre mindannyian tagadnak. A görög törvények szerint bűnösségük beigazolódása esetén akár 20 éves elzárásra is ítélhetik őket. (MTI)