Izrael: megkezdődött a gázai kivonulás; a Fatah is csatlakozott a tűzszünethez

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Vasárnap este megkezdte a kivonulást az izraeli hadsereg a palesztin önrendelkezésű Gázai övezetből. Előzőleg három palesztin fegyveres szervezet, majd hétfőn az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai is bejelentette: három hónapra felfüggeszti Izrael-ellenes támadásait; erre Izrael hűvösen, az Egyesült Államok óvatos bizakodással reagált.

Az izraeli hadsereg vasárnap este kivonult a palesztin önrendelkezésű Gázai övezet északi részében található Bét-Hanun város körzetéből, és az erről szóló megállapodás értelmében átadta a térség ellenőrzését a Palesztin Hatóságnak. Közben a Fatah palesztin fegyveres szervezet is bejelentette, hogy beszünteti az Izrael elleni támadásokat, csatlakozva a három hónapos tűzszünethez, amelyet két másik szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász és az Iszlám Dzsihád már korábban meghirdetett. Később Fatahhoz tartozó al-Aksza Mártírjainak Brigádjai is bejelentette: vállalja, hogy feltételekhez kötött tűzszünetet tartanak az Izrael-ellenes támadásokban.
A Hamász és az Iszlám Dzsihád képviselői Gázában közölték, hogy felfüggesztik az izraeli célpontok elleni támadásaikat. A két palesztin terrorszervezet feltételként szabta, hogy Izrael beszünteti a palesztinok elleni támadásait, feloldja a palesztin területek blokádját, és szabadon engedi a bebörtönzött palesztinokat. A Jasszer Arafat palesztin elnökhöz kötődő Fatah hallgatása a hírügynökségek szerint a szervezeten belüli ellenzék létére utalt, amelynek ellenállását Arafat egy ideig a jelek szerint nem tudta megtörni.
A tűzszüneti megállapodás ellenére vasárnap este már történt egy incidens a ciszjordániai Hebron közelében: palesztinok egy zsidó telepen tartózkodó katonákra lőttek; sebesülés nem történt. Ugyancsak vasárnap este a ciszjordániai Dzsenínnél az izraeli hadsereg elfogta az aznap tűzszünetet vállalt Iszlám Dzsihád egy tagját.
A három hónapos palesztin tűzszünetre Izrael hűvösen, az Egyesült Államok óvatos bizakodással reagált. Az izraeli kormányzat képviselői elégtelennek nyilvánították a palesztin közlést, és arra sürgették Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnököt, hogy fegyverezze le a szélsőséges csoportokat. A washingtoni Fehér Ház szóvivője a jó irányba tett lépésnek minősítette a tűzszünetet, de leszögezte, továbbra is szükséges, hogy teljesen felszámolják a terrorizmus teljes infrastruktúráját. A Fehér Házban megerősítették: a térségben tartózkodó Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó washingtoni látogatásra hívta Abbászt, ám ennek időpontját egyelőre nem tűzték ki. (MTI)