Izrael: palesztin ellenőrzés Betlehemben; a külföldi tudósítók elítélik a BBC elleni szankciókat

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Kivonultak az izraeli csapatok szerdán Betlehemből, s a palesztin biztonsági erők délután már át is vették a ciszjordániai város ellenőrzését. Az izraeli hadsereg ugyanakkor fenntartja a Betlehem körüli zárlatot. Közben az Izraelben tartózkodó külföldi tudósítók egyesülete bírálta az izraeli kormány által a brit BBC rádió és televízió ellen foganatosított szankciókat.

A jövőben a különböző palesztin biztonsági szolgálatok tagjai egyenruhában és fegyveresen teljesítenek szolgálatot a Ciszjordánia déli részén elterülő városban, miközben az izraeli hadsereg kötelezettséget vállalt arra, hogy tartózkodni fog a behatolásoktól és letartóztatásoktól Betlehemben.
Az átadási terv részleteit kedden öntötték végső formába magas rangú parancsnokok. Az erről kiadott katonai közlemény szerint a térségben változatlanul Izrael felel az izraeliek biztonságáért, beleértve a Betlehem környéki falvak telepeseit is. A palesztin biztonsági erők kötelezték magukat, hogy "megakadályozzák és meghiúsítják a terrortámadásokat a felelősségi körzetükbe tartozó területeken". Amennyiben ezt nem teszik meg, az izraeli hadsereg fenntartja magának a jogot ahhoz, hogy ismét átvegye az ellenőrzést Betlehemben. Hasonló egyezség született a Gázai övezet északi részén is, ahonnan vasárnap vonult ki a hadsereg.
Az Izraelben tartózkodó külföldi tudósítók egyesülete szerdán bírálta az izraeli kormány által a brit BBC rádió és televízió ellen foganatosított szankciókat. Az ügy előzménye, hogy az izraeli kormány sajtóirodája vasárnap bejelentette: az izraeli hatóságok "minden kapcsolatot megszakítanak" a BBC-vel, amelynek egyetlen izraeli tisztségviselő sem fog nyilatkozni. A hivatal azzal vádolta a BBC-t, hogy "ördöginek állítja be" Izraelt, és az "antiszemitizmus határát súroló" riportokat sugároz. A BBC központja határozottan visszautasította az Izrael-ellenes vagy antiszemita állásfoglalás vádját, és rámutatott: az együttműködést korlátozó izraeli döntés ellenére, továbbra is "részrehajlás nélkül és szakszerűen" fog tudósítani az Izraelben, a megszállt területeken és a Közel-Keleten zajló eseményekről. (MTI)