Pozsony hajlandó tárgyalni a kedvezménytörvényről

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Szlovákia elfogadja a magyar kormány kedvezménytörvényt érintő tárgyalási ajánlatát, noha Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő korábban többször hangoztatta: nem hajlandó ez ügyben egyezkedni. Pozsony most a magyar-szlovák alapszerződés kínálta lehetőségek keretében kívánja megoldani a kedvezménytörvény miatt kialakult problémát.

Elfogadtuk Budapest kedvezménytörvényt érintő tárgyalási ajánlatát - jelentette ki Eduard Kukan szlovák külügyminiszter szerdán Pozsonyban. Kukan szerint Pozsony kedvezően válaszolt a múlt héten pénteken diplomáciai jegyzék formájában érkezett magyar ajánlatra. A szlovák diplomácia most arra vár, hogy Kovács László magyar külügyminiszter javaslatot tegyen kettejük találkozójának időpontjára.
A szlovák diplomácia vezetője a találkozón abban kíván megállapodni magyar kollégájával, hogy "miről tárgyaljanak, és milyen módon hívják össze a - magyar fél által javasolt - kormányközi vegyes bizottságot". Kukan jelezte, hogy Pozsony a magyar-szlovák alapszerződés kínálta lehetőségek keretében kívánja megoldani a kedvezménytörvény miatt kialakult problémát.
A szlovák fél eddigi kifogásai szerint a magyar jogszabálynak területen kívüli hatálya van, és etnikai alapon diszkriminálja Szlovákia nem magyar nemzetiségű polgárait. A szlovák külügyminiszter elismerte, hogy Budapest a kedvezménytörvény módosítása során "néhányat méltányolt a 15 pontban megfogalmazott szlovák észrevételek közül." Szlovákiának azonban a módosított magyar jogszabály ellen továbbra is két elvi kifogása van: elvárja, hogy a támogatásokat ne magánszemélyek, hanem csakis intézmények kaphassák meg. Ezenkívül továbbra is felrója a magyar jogszabály területen kívüli hatályát. (MTI)