Németország: a Bundestag jóváhagyta az EU bővítését

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A német Szövetségi Gyűlés (Bundestag) csütörtökön Berlinben elsöprő többséggel jóváhagyta, hogy az Európai Unió (EU) 2004-ben tíz új taggal - köztük Magyarországgal - bővüljön.

A jelen lévő képviselők közül 575-en szavaztak igennel, egy képviselő nemmel voksolt, négyen pedig tartózkodtak. Az Európai Unió és a tíz csatlakozó ország között április 16-án Athénban aláírt szerződést még a Szövetségi Tanácsnak, azaz a Bundesratnak, a német parlament felsőházának is ratifikálnia kell. Erre valószínűleg ősszel kerül sor.
A Bundestag csütörtöki ratifikációs vitájában minden frakció üdvözölte az Európai Unió eddigi legnagyobb szabású kiterjesztését. Joschka Fischer külügyminiszter a bővítést "Európa újraegyesülésének döntő lépéseként" méltatta.
A Bundestag a kormányzó szociáldemokraták és zöldek, valamint az ellenzéki liberálisok (FDP) szavazataival elvetette a kereszténypártoknak (CDU/CSU) azt a határozati javaslatát, amelyben ismét sürgették Csehországtól a Benes-dekrétumok törlését.
A gyűlés elvetette azt a CDU/CSU indítványt is, hogy kétharmados többséggel szavazzanak az EU bővítéséről. Fischer szerint ezzel Törökország majdani belépését szeretnék megakadályozni, mire Peter Hintze, a kereszténydemokraták Európa-politikai felelőse úgy érvelt: minden bővítési forduló előtt meg kell vizsgálni, hogy a kiterjesztéssel valóban jól jár-e Európa. (MTI)