Irak: újabb támadások amerikai katonák ellen

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Egy amerikai katonát megöltek, 19-et pedig megsebesítettek két csütörtök késő esti támadásban Bagdadban, illetve Irak középső részén.

Az első, csütörtök esti incidensben orvlövész lőtte agyon az első páncélos hadosztály egyik katonáját az iraki fővárosban, Bagdadban. A másik, aknavetős támadást a Bagdadtól 90 kilométerre északra fekvő Balad városánál követték el ismeretlen merénylők az amerikai erők egyik támaszpontja ellen. A bázison több becsapódó akna is robbant. A 19 sebesült amerikai katonát kórházba szállították, sebesülésük súlyosságáról egyelőre semmit sem közöltek. A támadássorozat pénteken reggel is folytatódott: Bagdad peremén egy amerikai terepjárót ért ismeretlen eredetű robbanás, amelyben legalább egy katona megsebesült. Az esetek illeszkednek az utóbbi hetek egyre sűrűbbé váló, gerillaharcra emlékeztető rajtaütéseinek sorozatába - vélik megfigyelők.
A megszálló erők 27 amerikai és 6 brit katonája halt meg ellenséges tűzben azóta, hogy George Bush amerikai elnök május elsején hivatalosan bejelentette a Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének megdöntésére irányuló hadműveletek végét. A fegyveres támadások annak ellenére folytatódnak Irakban, hogy az amerikai hadvezetés nagy erőket csoportosított a Bagdadtól északra, északkeletre fekvő térségbe, amely egykor az iraki elnök leghívebb támogatóinak volt szűkebb hazája. (MTI)