Irak: újabb Szaddám Huszeinnek tulajdonított felvétel

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátornak tulajdonított újabb hangszalagot játszott le kedden két arab televízióállomás, a libanoni al-Haját - LBC, illetve a katari központú al-Dzsazíra hírtelevízió. A szalagon Szaddám Huszein arra szólítja fel az irakiakat, hogy nemzeti és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül egységesen szálljanak szembe a koalíciós erők katonáival.

"Egyesítsétek erőiteket, bojkottáljátok a megszálló katonákat, cselekedjetek, és ne engedjétek őket berendezkedni Irakban" - hangoztatta Huszein. Felszólította az irakiakat, hogy minden alkalmas eszközzel, kereskedelmi embargóval, békés tüntetésekkel, polgári engedetlenségi megmozdulásokkal, puskákkal és ágyúkkal szálljanak szembe a megszállókkal.
A volt diktátor hangját jól ismerő újságírók véleménye szerint a szalagon Szaddám Huszein hangja hallható. Az al-Dzsazíra a múlt csütörtökön is lejátszott egy Szaddám Huszeinnek tulajdonított szalagot, annak a hangminősége azonban olyan gyenge volt, hogy a CIA elemzői szerint hitelességét lehetetlen volt megállapítani. Az al-Dzsazíra magát megnevezni nem kívánó gyártásvezetője elmondta: ez alkalommal új szalagról van szó. A nyilatkozó nem tudta megmondani, hogy miképpen és mikor került hozzájuk a felvétel. Washingtonban egy amerikai hírszerző tisztviselő kijelentette, hogy nem lehet tudni, hogy a szalag eredeti vagy sem. (MTI)