USA: közvetlen segély a palesztinoknak

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Fehér Ház úgy döntött, hogy a nemzetközi humanitárius szervezetek kikapcsolásával, közvetlenül a Palesztin Hatóságnak fog segélyt nyújtani szociális programok finanszírozásához.

A Washington Post szerdai számának kongresszusi forrásokra hivatkozó beszámolója ezt jelentős politikai elmozdulásnak minősítette, amely Mahmúd Abbász új palesztin kormányfőt hivatott támogatni abban, hogy ellensúlyozza a Hamász és más szélsőséges szervezetek által nyújtott szociális szolgáltatásokat a palesztin közvélemény megnyeréséért folyó küzdelemben. Az induló összeg csak 20 millió dollár, de annál nagyobb a jelképes értéke, palesztinok ugyanis eddig csak az ENSZ vagy nem kormányszintű szervezetek közbeiktatásával részesültek amerikai segélyben. George Bush amerikai elnök most a korlátok eltávolítását kéri a kongresszustól.
Szalám Fajjád palesztin pénzügyminiszter szenvedélyesen sürgette a közvetlen amerikai segélyeket Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadónál, aki nemrég járt a térségben. Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője már július elején jelezte, hogy a kormány a Palesztin Hatóság közvetlen segélyezésének a lehetőségét mérlegeli. A kormány a lap szerint keményen győzködi a közvetlen segély szükségességéről Izrael hagyományos kongresszusi támogatóit és a zsidó szervezeteket. "Úgy hisszük, a palesztinok jóléte egyenlő Izrael biztonságával. Az egyedüli aggodalmunk, hogy a pénz ne jusson el a terroristákhoz" - idézett a lap egy Izrael-barát lobbistát.
A közvetlen segély a terv szerint egyenesen Szalám Fajjád palesztin pénzügyminiszterhez kerülne. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt tisztségviselője jó benyomást tett mind az amerikaiakra, mind az izraeliekre a pénzügyi-számviteli fegyelmet erősítő reformjaival. Minisztériumában egyébként a Deloitte and Touche szakértői tartják rajta szemeiket a palesztin számlákon. (MTI)