Duplájába kerül az amerikai csapatok iraki missziója

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint az amerikai hadsereg iraki missziójának költsége havi 3,9 milliárd dollár - írta a The New York Times. Tommy Franks tábornok szerint az Irakban tapasztalható erőszak és bizonytalanság miatt valószínűtlen, hogy a jövőben katonákat hívnának vissza az országból.

A minisztert és a tábornokot szerdán négy órán át faggattáka szenátus katonai bizottságának a tagjai. Donald Rumsfeld védelmi miniszter hangsúlyozta: soha nem szabott ki határidőt arra nézve, hogy mikor vezényeljék haza a katonákat. A miniszter leszögezte: addig maradnak a katonák Irakban, amíg ezt a helyzet megköveteli. Tommy Franks tábornok számítása szerint jelenleg 145.000 katona tartózkodik a közel-keleti országban.
Rumsfeld az iraki műveletek költségét átlagosan havi 3.9 milliárd dollárra becsülte. A Pentagon egyik illetékese szerint ez az összeg a jelenlegi haderő szintjének fenntartását fedezi, beleértve a hadműveletek, az üzemanyag, a közlekedés, illetve az állomány ellátásának költségeit is. Az összeg nem fedezi az újjáépítési költségeket. A The New York Times emlékeztet arra, hogy a 3.9 millárd dollár majdnem a kétszerese az adminisztráció által áprilisban becsült 2 milliárd dollárnak. Donald Rumsfeld elmondta: az afganisztáni műveletek költsége jelenleg 900-950 millió dollár havonta.