Németország: a Bundesrat is jóváhagyta az EU bővítését

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A német parlament felsőháza, a Bundesrat pénteken egyhangúlag igennel szavazott arra, hogy 2004. május elsején tíz taggal - köztük Magyarországgal - bővüljön az Európai Unió. A Bundesrat egyidejűleg megszavazta azt is, hogy a NATO-hoz hét új tag csatlakozzon.

Ezzel az aktussal befejeződött az április 16-án Athénban aláírt szerződéscsomag parlamenti ratifikációja Németországban. Egy héttel ezelőtt a képviselőház, a Bundestag szavazott elsöprő többséggel a tíz ország felvétele mellett.
A ratifikációs törvényt még alá kell írnia a szakminiszternek, a kancellárnak, a szövetségi elnöknek, s meg jelennie a hivatalos közlönyben is. A pénteki felsőházi ratifikáción jelen voltak a csatlakozó országok berlini nagykövetei. A Bundesrat egyidejűleg megszavazta azt is, hogy a NATO hét új taggal bővüljön. Ehhez a Bundestag már korábban hozzájárulását adta.
A felsőház soros elnöke, Szász-Anhalt kormányfője, Wolfgang Böhmer név szerinti szavazásra szólította fel a 16 tartomány miniszterelnökét, a tartomány nevének elhangzása után sorra-rendre igenlő válasz érkezett.
Böhmer rövid nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és a NATO mostani bővítésével végérvényesen lezárul a vasfüggöny eltávolításának folyamata. Szerinte lezárul az a szakasz is, amely 1953-ban a kelet-németországi munkászendüléssel kezdődött, az 1956-os magyarországi népfelkeléssel folytatódott, majd 1989-ben a berlini fal először jelképes, majd tényleges lebontásával tetőződött be. A bővítés esélyt nyújt arra, hogy "béke, szabadság, biztonság és jólét legyen Európában". (MTI)