Illegálisan hallgatott le egy napilapot a szlovák titkosszolgálat

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Jóllehet most már tényként kezeli a katonai ügyészség, hogy a szlovák titkosszolgálat (SIS) törvénytelen módon lehallgatta a SME című szlovák liberális napilap telefonját, az ügyben - bizonyítékok híján - senki ellen nem emelnek vádat.

Dobroslav Trnka legfőbb katonai ügyész szerint a lehallgatott nem Pavol Rusko, a kormánypárti Új Polgári Szövetség (ANO) elnöke volt, hanem a SME című szlovák napilap, melynek munkatársával Rusko annak idején telefonbeszélgetést folytatott.
Rusko tavaly decemberben robbantotta ki az ügyet, miután rájött, hogy a SME-vel folytatott beszélgetését "valahol" rögzítették. A belügyminisztérium és a titkosszolgálat egymásra mutogatva próbált kitérni a gyanú elől, mígnem az ügy kivizsgálását a katonai ügyészségre bízták. Időközben Vladimír Mitro titkosszolgálati igazgató saját kérésére távozott hivatalából, helyét Ladislav Pittner egykori belügyminiszter vette át.
A legfőbb katonai ügyész pénteken közölte a tényt, egyszersmind azt, hogy a tiltott lehallgatás ügyében folyó vizsgálatot leállították, mert csak nyolc személyre tudták szűkíteni a lehallgatással gyanúsítható titkosszolgálatiak körét, de bizonyíték híján konkrét személy ellen nem tudnak vádat emelni. (MTI)