Elítélték Kína második leggazdagabb emberét

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Gazdasági visszaélések vádjával 18 évi börtönbüntetésre ítélték Kínában Jang Pin üzletembert, az ország második leggazdagabb emberét.

A források szerint az északkelet-kínai Senjang város bírósága bűnösnek találta a kínai születésű, de holland-észak-koreai állampolgárságú nagyvállalkozót az ellene felhozott - a megvesztegetéstől csaláson és szerződések hamisításán át termőföld jogtalan kisajátításáig terjedő - vádpontokban. Az üzletember, akire életfogytiglani szabadságvesztést is kiszabhattak volna, fellebbezni kíván az ítélet ellen. Jang kínai vállalkozói tevékenysége mellett - rövid ideig - egy tervezett észak-koreai különleges gazdasági övezet vezetője is volt. Az észak-koreai kormány tavaly szeptemberben nevezte ki az üzletembert e tisztségre, a kínai rendőrség viszont november végén vádemelési indítványt tette ellene az említett bűncselekmények miatt.
Kína évtizedeken át különleges viszonyt ápolt Észak-Koreával, majd a Szovjetunió széthullása után az egyetlen jelentős pártfogója maradt. Ám évről évre terhesebbé vált számára az összeomláshoz közel álló észak-koreai gazdaság életben tartása és az észak-koreai lakosság élelmezésének segítése a mind sűrűbben ismétlődő észak-koreai éhínségek idején. Peking, amely már több mint két évtizede sikeresen kísérletezik piacgazdasági reformokkal, és hatalmas nyugati, japán, tajvani és dél-koreai cégek működését engedélyezi az ország területén, már majd egy évtizede hasonló reformokra ösztökéli Phenjant is. (MTI)