Templomot emeltek a cári család kivégzésének színhelyén

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Templomot szenteltek fel az orosz ortodox egyház vezetői szerdán Jekatyerinburgban azon a helyen, ahol 85 évvel ezelőtt a bolsevikok kivégezték II. Miklós cárt és családját.

Több mint ezer zarándok hívő követte figyelemmel a szertartást, amellyel az egymillió dolláros költséggel - jórészt adományokból - épült, több aranyszínű hagymakupolával ékített templomot felszentelték a cár, Alekszandra cárné és öt gyermekük 1918. július 17-i lelövésének színhelyén. A főpapi tanács döntése nyomán egyébként - hosszas vita után - 2000-ben már szentté avatták az utolsó orosz cárt és családjának tagjait. A család tagjainak földi maradványait a szovjet rendszer összeomlásakor kihantolták a Jekatyerinburg mellett bányaaknából, és 1998-ban újratemették a szentpétervári Péter-Pál erőd katedrálisában.
Juvenalij metropolita az NTV televíziónak elmondta, a templom emelése a bűnbánatot, a megbékélésre törekvést, továbbá Oroszország és az orosz ortodox egyház egységét egyszerre jelképezi. A betegsége miatt távolmaradó II. Alekszij pátriárka üzenetében ugyancsak egységre szólított az egyház, az állam és a lakosság között. (MTI)