Horvátországban törvényt hoztak a sporthuliganizmus ellen

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Pénzbírság és börtönbüntetés fenyegeti ezentúl Horvátországban a sportlétesítményekben randalírozó szurkolókat, miután a horvát parlament szerdán törvényt fogadott el a stadionokban dúló erőszakos cselekmények megakadályozása és a rendbontók felelősségre vonása érdekében.

A rendbontások résztvevőit, vagy a provokációknak "felülő" szurkolókat ezentúl ötszáztól tízezer kunáig terjedő (67-1340 eurónak megfelelő összegű) pénzbírsággal sújthatják, de az elkövetett cselekmények súlyától függően akár 3-tól 30 napig terjedő elzárása is ítélhetik Horvátországban. A rendbontásokat kiváltó hangadókat pedig öt évre kitilthatják a sportlétesítményekből.
A törvény szankciókat irányoz elő a sportlétesítmények tulajdonosaival, illetve üzemeltetőivel szemben is, ha a létesítmények nem felelnek meg a kívánt biztonsági követelményeknek. Ez utóbbiak között a jogszabály megtiltja, hogy a sportesemények kezdete előtt, illetve vége után két-két órával szeszes italokat árusítsanak a stadionokban.
A sporthuliganizmus elleni fellépést célzó horvát törvény (egyik) előzménye, hogy júniusban a szlovéniai Kranjban rendezett vízilabda Európa-bajnokságon a Szerbia-Montenegró - Horvátország döntő (az előbbi válogatott hosszabbítás utáni győzelmét hozó mérkőzés) után a vereségbe belenyugodni nem akaró horvát szurkolók vandál akciókba kezdtek, rátámadtak a szlovén rendfenntartókra, az aranyérmes csapat játékosaira, kísérőire, majd a sajtópáholyban menedéket lelni próbáló szerb szurkolókra, újságírókra is, többek sérülését okozva. A kommandósok bevetésével sikerült a nagyobb és véresebb botrányt elkerülni, de a döntő utáni ünnepélyes ceremónia megtartása lehetetlenné vált, az incidens pedig az érintett országok közötti viszony megromlását hozta, egyszersmind példás büntetésre sarkallva a sportág európai vezetőit. (MTI)