Hamis tudósítás a Sky News hírcsatornán

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Felfüggesztette a brit Sky News hírtévé az egyik ismert tudósítójának és az újságíró forgatóstábjának munkaviszonyát, miután csütörtöki lapértesülés szerint a tudósító hamisított jelentést küldött az iraki háború idején egy brit tengeralattjáró fedélzetéről, amely a "harci" tudósítás idején egy dokkban vesztegelt.

James Forlong, a Sky News tudósítójának beszámolóját március végén és április elején mutatták be a Sky és az ITV. A csütörtöki The Guardian szerint a hamisítást a BBC televízió 2-es csatornájának dokumentumfilmstábja tárta fel; ez a forgatócsoport is eltöltött tíz napot a királyi haditengerészet Splendid nevű, nukleáris meghajtású tengeralattjáróján, és kirívó különbségeket fedezett fel a rivális Sky News vitás tudósítása és a hajón honos tényleges eljárások között.
A BBC2 újságírói szerint a Sky filmjének különösen az a részlete árulkodó, amelyen egy ujj éppen megnyom egy nagy, piros "Fire" (Tűz) feliratú gombot, utána az látszik, hogy a víz alól elindul célja felé egy rakéta. A BBC riportfilmjéből azonban kiderül, hogy a Splendiden ilyen gomb nincs; a manőverező robotrepülőgépeket számítógép indítja. A BBC szerkesztői elmondták, hogy szerintük a Sky tudósításában látható, távolodó rakéta archív felvétel volt, és az egész "indítási manővert" megrendezték a Sky News stábjának.
A királyi haditengerészet szóvivője ezt megerősítette, mondván: a védelmi minisztérium azt ajánlotta fel a Sky tévének, hogy bemutathatja a Tomahawk rakéták indításának "gyakorlatként" elvégzett előkészítési és eljárási folyamatát. A Sky News hírigazgatója azt mondta a The Guardiannek, hogy a BBC hamisítási vádja teljesen váratlanul érte a céget, és a Sky tévé teljes körű vizsgálatot indít. Ennek lezárultáig felfüggesztették Forlong és producere foglalkoztatását. (MTI)