BBC-ügy: eltűnt a parlamenti vizsgálóbizottság egyik koronatanúja, akinek holttestét megtaláltak a háza közelében.

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Eltűnt David Kelly, az egyik koronatanúja annak a parlamenti vizsgálatnak, amelyet a londoni alsóház külügyi bizottsága indított az iraki háborút megalapozó hírszerzési értesülések kormányzati kezelésének ügyében. A kormány szerint Kelly lehetett a BBC súlyos vitákat kavaró értesülésének forrása. A férfit azóta nem találják, hogy csütörtökön sétálni indult. A tanú után kutató rendőrök pénteken egy holttestet találtak (mint később kiderült Kelly tetemét) a tanú otthonától nem messze.

David Kelly professzort, a brit védelmi minisztérium tudományos tanácsadóját, az iraki fegyverzeti kérdések szakértőjét kedden hallgatta meg a bizottság, miután nyilvánosságra került, hogy esetleg ő lehetett a forrása a BBC rádió egyik súlyos vitákat kavaró értesülésének.
A BBC vezető katonapolitikai tudósítója, Andrew Gilligan május végén egy hírműsorban azt mondta: neve elhallgatásához ragaszkodó forrása szerint a kormány utasítására tették "szexisebbé" az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló, a katonai beavatkozás hazai támogatottságának erősítése végett tavaly ősszel részleteiben közzétett hírszerzési dossziét. A BBC legvitatottabb állítása szerint Tony Blair miniszterelnök közvetlen szóvivője, Alastair Campbell ragaszkodott ahhoz, hogy a dossziéban szerepeljen: az iraki tömegpusztító fegyverek olyan fokú készültségben voltak a háború előtti hónapokban, hogy 45 perc leforgása alatt be lehetett volna őket vetni.
Ez a tudósítás példátlan összecsapás-sorozathoz vezetett a munkáspárti kormány és a BBC rádió között; a kormány folyamatosan követeli, hogy a BBC kérjen elnézést ezért a "megalapozatlan" és "hiteltelen" állításért. A közszolgálati rádió azonban hasonlóan éles nyilatkozatokban utasítja vissza rendre a kormányzati ultimátumokat.
David Kellyt azt követően hallgatta meg a külügyi bizottság, hogy kiderült: a szakértő beszélt Gilligannel a vitatott tudósítás előtt az iraki fegyverekről. A kormány igyekezett kicsikarni a BBC-től, hogy az 59 éves tudományos munkatárs volt-e a forrás, a rádió vezetése azonban ezt tagadta. Kelly maga is azt mondta a bizottság előtt: a hírszerzési dossziékról nem beszélt részletesen a tudósítóval, és nem ő állította, hogy Campbell beavatkozására került bele a tavalyi dossziéba a 45 perces készültségről szóló értesülés. A külügyi bizottság vizsgálata is felmentette a szóvivőt e vád alól, jóllehet a kormányt is elmarasztalta egyes hírszerzés adatok "indokolatlan túlhangsúlyozása" miatt. Egyúttal megállapította, hogy a tömegpusztító fegyverek léte továbbra sem tekinthető bizonyítottnak.
Kelly a Scotland Yard pénteki közlése szerint előző délután azt mondta családjának, hogy rövid sétára indul; azóta nem látták. A rendőrség péntek délelőtt helikopterek bevonásával kezdte keresni a minisztériumi tanácsadót, akinek a háza közelében időközben egy holttestet találtak.
Az első londoni kommentárok szerint a halálesetnek - ha bebizonyosodik, hogy a holttest Kellyé - messze ható következményei lehetnek az iraki háború ügyében kibontakozó brit belpolitikai válság további fejlődési irányára. Megfigyelők szerint Campbell szinte biztosan távozna a vezető szóvivői posztról, de politikai kommentátorok inogni látják Geoff Hoon védelmi miniszter székét is, mivel az ő minisztériuma tolta a figyelem középpontjába a BBC-vel folytatott harcban a rendőrség által "érzékeny személyiségűként" leírt Kellyt.
Tony Blair kormányfő Washingtonból éppen ázsiai körútra indult a haláleset hírének időpontjában; a miniszterelnököt tájékoztatták a történtekről. (MTI)