Libéria: Washington katonákat küld a nagykövetség védelmére

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok 41 fős katonai alakulatot küld a polgárháború sújtotta Libéria fővárosába, az ottani amerikai nagykövetség védelmének erősítésére. Washington még nem döntött arról, hogy katonailag beavatkozzon-e a polgárháborúba.

A spanyolországi Rota támaszpontról vezénylik át a nyugat-afrikai országba a terrorellenes harcra kiképzett különleges tengerészgyalogos-alakulatot - közölte a Pentagon. Monrovia határában és külvárosaiban ádáz harcok dúltak a hét végén az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért nevű fegyveres ellenzéki szervezet és a Charles Taylor elnökhöz hű kormánycsapatok között.
Az Egyesült Államok továbbra is vizsgálja, hogy részt vegyen-e katonailag Libéria belső békéjének helyreállításában. Colin Powell amerikai külügyminiszter vasárnap beszélt Kofi Annan ENSZ-főtitkárral a libériai válság megoldásának lehetőségeiről.
Charles Taylor libériai elnök elvben elfogadta már korábban, hogy lemond a hatalomról, és nigériai emigrációba vonul, de nemzetközi békefenntartó erők előzetes Libériába vezényléséhez kötötte távozását. (MTI)