Libéria: találat érte az amerikai nagykövetséget

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Aknavetőgránát csapódott be az Egyesült Államok monroviai nagykövetségének területére hétfő délután. A robbanásban legkevesebb három ember megsebesült. Az AP amerikai hírügynökség szerint a robbanásnak halálos áldozatai is voltak, ezt azonban más forrásból egyelőre nem erősítették meg. Hétfőn hatvanan haltak meg a fővárosban zajló harcokban.

Terrence Dudley parancsnokhelyettes, az amerikai haditengerészet szóvivője szerint a követség élelmiszerraktárát érte találat. Előzőleg több mint egy tucat lövedék csapódott be a tengerparton fekvő, betonkerítéssel körbevett amerikai nagykövetség környékén, riadalmat keltve a külképviseleten dolgozók és tartózkodók - köztük számos újságíró - körében, akik a követségi épületekben kerestek menedéket.
Az aknagránát becsapódása után a polgári személyeket kimenekítették a nagykövetség kétszintes épületéből. A robbanásban egy amerikai riporter sebesült meg, aki a főépületen kívül tartózkodott, és két helyi biztonsági őr egy melléképületben.
Az Egyesült Államok által az országba vezényelt 41 fős amerikai különleges tengerészgyalogos-alakulat éppen hétfőn érkezett meg a libériai fővárosba; velük együtt csaknem 70 fősre növekedett a Monroviában lévő amerikai egység száma.
Hétfőn 60 ember vesztette életét a libériai fővárosban a lázadók és a kormányerők közötti harcokban. A Monroviában zajló összecsapások miatt az ENSZ kivonta a városból a még ott lévő hét munkatársát. (MTI)