A Kelly-ügy válságba sodorhatja a BBC-t

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Megjelentek az első repedések a Kelly-ügy miatt súlyos hitelességi válságba sodródott BBC eddig összetartó felső vezetésén, amelynek egyik tagja a kormányzótanács vésztanácskozásának összehívását követeli - írta a keddi The Times. A napilap értesülése szerint a rádió vezetése megvonta az ügyben érintett riporter mikrofonengedélyét.

A vezető londoni napilapnak a kormányzótanács név nélkül nyilatkozó tagja azt mondta: a vésztanácskozáson ki kell deríteni, hogy a testület birtokában volt-e minden szükséges ténynek, mielőtt július 6-án a kormány ellenében kiállt a BBC rádió katonapolitikai tudósítója, Andrew Gilligan mellett.
Gilligan évtizedek óta példátlan háborúskodást robbantott ki a kormány és a brit közrádió között azzal a május végi tudósításával, amely szerint az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló, tavaly közzétett hírszerzési dossziét a kormány vezető szóvivőjének követelésére - a fegyveres beavatkozás támogatottságának erősítése végett - az azóta elhíresült kifejezéssel élve "szexisebbé" tették.
A BBC a hét végén, hosszas ködösítés és cáfolatok után elismerte, hogy az információ forrása David Kelly, a védelmi minisztérium iraki fegyverzetügyi főtanácsadója volt. A Richard Sambrook hírigazgató által felolvasott nyilatkozat azonban több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt, korábban ugyanis a BBC rendre azt állította, hogy a felhasznált értesülés "magas rangú hírszerzési illetékestől" eredt. David Kelly azonban soha nem dolgozott a brit hírszerzésnek.
Az ügyet még kínosabbá teszi, hogy a kormányzótanács a kormánnyal vívott csata csúcspontján, július 6-án kiadott nyilatkozatában leszögezte: a BBC újságírói támaszkodhatnak egyetlen forrásra kivételes esetekben, amikor például ez a forrás egy vezető hírszerzési illetékes. Ezt válasznak szánták a kormány azon érvelésére, hogy a BBC egyetlen "ellenőrizetlen" forrást idézve közölt a kormányra súlyos kihatásokkal járó értesülést a hírszerzési anyagok kezelési módjáról.
Kelly professzor a bizottság előtt maga is cáfolta, hogy tőle származtak volna a májusban elhangzott Gilligan-tudósítás fő elemei. Kijelentette: nem ő mondta például azt sem Gilligannek, hogy a tavalyi hírszerzési dossziéba Alastair Campbell kormányszóvivő követelésére vették bele az iraki tömegpusztító fegyverek 45 perces bevetési készültségben tartásáról szóló elemet. Mindez felvetette azt a mind többször elhangzó kérdést is, hogy a BBC rádió vezető katonapolitikai tudósítója mennyire pontosan idézte a forrást.
A keddi The Times értesülése szerint a Kelly-öngyilkosság ügyében bejelentett jogi vizsgálat idejére megvonták Gilligan mikrofonengedélyét, jóllehet hivatalosan nem függesztették fel állásából a riportert.
A brit The Independent napilap információi szerint Tony Blair hivatala nyomására hozta nyilvánosságra David Kelly nevét a brit védelmi minisztérium, amely eredetileg biztosítani kívánta a munkatársának járó védelmet. (MTI)