ENSZ: felfüggesztették a Riporterek Határok Nélkül akkreditációját

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Egy évre felfüggesztették a Riporterek Határok Nélkül (RSF) ENSZ-akkreditációját, miután a sajtószabadságot védő nem kormányzati szervezet az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának (UNHCR) egy márciusi ülésén röplapokon és transzparensen tiltakozott a bizottság líbiai elnöksége ellen.

A felfüggesztésre a világszervezet Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) csütörtöki ülésén került sor. Huszonhét állam - köztük Líbia és több más afrikai ország, az RSF ellen hivatalos panaszt benyújtó Kuba, valamint Kína - szavazott a felfüggesztő határozat mellett, huszonhárom ellene, négy pedig tartózkodott. "E szankció a sajtószabadságot védő szervezetek egyike ellen, amely konzultatív státussal rendelkezik az ECOSOC-ban, diktatórikus döntés és komédia, és jellemző a bizottság működésére" - reagált azonnal genfi közleményében az RSF.
Március 17-én az UNHCR évi közgyűlésének megnyitóján az RSF tagjai röpcédulákat szórtak szét a teremben, és transzparenst feszítettek ki, elítélve a bizottság líbiai elnökségét és az emberi jogok megsértéseit Líbiában. A csütörtöki szavazás ideiglenesen megfosztja az RFS-t az ENSZ-hez akkreditált nem kormányzati szervezet státusától, és megakadályozza részvételét az ENSZ-tanácskozásokon, így az UNHCR jövő tavaszi ülésszakán. (MTI)