Irak: a Fidáíjín Szaddám bosszút ígér Udaj és Kuszaj Huszeinért

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Magukat az iraki Fidáíjín Szaddám milícia tagjainak mondó fegyveres férfiak egy videofelvételen azt ígérték, hogy bosszút állnak a megbuktatott Szaddám Huszein iraki elnök két fia, Udaj és Kuszaj haláláért, amelyet ők is megerősítettek. A CNN amerikai hírtelevízió honlapja csütörtökön közzétette a volt elnök fiainak haláláról készült képeket.

"A megszálló erők azt mondták, hogy Udaj és Kuszaj halála csökkenteni fogja a támadások számát (...) mi viszont azt mondjuk, hogy a hitetlenek elleni dzsihád (szent háború) csak erősödni fog" - jelentette ki a Fidáíjín Szaddám csoport egyik, álarcot viselő tagja a dubaji al-Arabíja televízió által sugárzott felvételen. Szaddám Huszein két fia kedden vesztette életét, miután amerikai katonák az észak-iraki Moszulban megostromoltak egy házat, Udaj és Kuszaj rejtekhelyét.
A fiúk halálát megerősítette csütörtökön az iraki átmeneti kormányzótanács egy orvos tagja is. Muvaffak al-Rubaj a bagdadi halottasházból jövet az AFP tudósítójának kijelentette: "A kétség árnyéka sem vetülhet arra, hogy a két tetem Udajé és Kuszajé." A CNN honlapja emellett közzétette az Udaj és Kuszaj Husszein haláláról készült fényképeket.
A két testvért ábrázoló két-két fotót a CNN mellett két olyan arab műholdas tévé is közölte, amelyet Irakban sokan tudnak fogni. A képek közzétételével az volt az amerikaiak célja, hogy meggyőzzék a kétkedő irakiakat a rettegett fivérek haláláról. Sok iraki - különösen a Szaddámot támogatók - azt hiszi ugyanis, hogy a testvérek halálhírét csak az amerikai hadsereg találta ki az ország megszállását ellenzők demoralizálása céljából. (MTI)