Kelly-ügy: a BBC szerint távozik a brit kormányfő szóvivője

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A BBC értesülései szerint bejelentette lemondását a brit kormányfő sajtószóvivője, Alastair Campbell, akinek neve elválaszthatatlanul összekapcsolódott a Kelly-üggyel, a munkáspárti kormány eddigi legsúlyosabb belpolitikai botrányával.

Campbell, aki a Downing Street tájékoztatási igazgatója és e minőségében Tony Blair kormányfő első számú média-frontembere, a londoni rádió szerint csütörtök este közölte Blairrel, hogy távozni akar posztjáról. Az információk szerint Blair ezt elfogadta, de megállapodtak, hogy Campbell megvárja a Kelly-ügy tisztázására időközben elindult jogi vizsgálat eredményét. A rádió szerint elhangzott, hogy Campbell vizsgálat vége előtti távozásával a kormány elismerné felelősségét David Kelly szakértő halálában.
Kelly a védelmi minisztérium tudományos tanácsadója volt az iraki tömegpusztító fegyverek kérdésében, és még májusban háttér-tájékoztatót adott a BBC rádió egyik munkatársának. Nem sokkal ezután a BBC-ben olyan tudósítás hangzott el név nélkül idézett forrásra hivatkozva, amely szerint a miniszterelnöki hivatal az iraki fegyveres beavatkozás támogatottságának növelése végett korábban manipulálta a tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési értesüléseket. A tudósítás szerzője később Campbellt személyesen is megnevezte, mint a kormányzati beavatkozás fő kezdeményezőjét. Ebből súlyos botrány támadt a kormány és a BBC között; Campbellt parlamenti vizsgálóbizottság elé idézték. Eközben Kelly neve is nyilvánosságra került; a szakértőt szintén beidézték az iraki hírszerzési adatok kormányzati kezelésének módját vizsgáló alsóházi külügyi bizottság meghallgatására. Három nappal később Kelly öngyilkos lett, ami a munkáspárti kormány eddigi legnagyobb belpolitikai válságát idézte elő.
Az MTI pénteki tudósítása szerint azonban a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal cáfolta a Campbell lemondásával kapcsolatos csütörtöki értesülést. A Downing Street közleménye szerint "a BBC csak a vágyait fogalmazta meg" a Campbell távozásáról szóló hírrel. A miniszterelnöki hivatal megismételte azt a vádját, hogy a BBC a hírszerzési adatok manipulálásáról szóló májusi tudósításban alaptalan állításokat közölt.
Campbell távozásával Blair nem csak egy szóvivőt veszítene. A tájékoztatási igazgató - aki korábban a baloldali irányzatú Daily Mirror tömeglap politikai szerkesztője volt - már 1994 óta a jelenlegi miniszterelnök legközelebbi politikai szövetségese, és a Munkáspárt 1997-es hatalomra kerülése óta olyan befolyásra tett szert, hogy még a kormányon belül is sokan őt tekintik az igazi miniszterelnök-helyettesnek a posztot ténylegesen betöltő John Prescott helyett. (MTI)