Szaddám Huszein újabb felvételen ismerte el fiai halálát

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Szaddám Huszein újabb beszédét tartalmazó felvételt tett közzé kedden az al-Arabíja arab hírtelevízió; Szaddám elismerte fiai, a "mártír" Udaj és Kuszaj elestét és kijelentette: ha száz másik fia lenne, azokat is feláldozná Irakért. Korábban, egy kedd hajnali, tikriti rajtaütésben amerikai katonák elfogták a megbuktatott diktátor egyik fő testőrét, és két másik emberét, s úgy vélik, közel állnak Szaddám kézre kerítéséhez is.

Udáj és Kuszáj Huszein múlt heti likvidálása óta - amiért a nyomravezető 30 millió dollárt kap az amerikai erőktől - jóval több iraki áll elő a Szaddám Huszein hollétére vonatkozó információkkal. "Nem sok helye maradt a rejtőzködésre" - jelentette ki a hadsereg egyik szóvivője. A nyomravezetésért, vagy a diktátor halálának bizonyítékáért 25 millió dollárt ígérnek.
Alig néhány órán múlt, hogy az amerikai erőknek nem sikerült elfogniuk a bujkáló Szaddám Huszein volt iraki elnököt - közölte Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettes, aki világossá tette: habozás nélkül meg fogják ölni Szaddám Huszeint, ha elfogásakor amerikai katonák életét sodorná veszélybe. Donald Rumsfeld védelmi miniszter szerdán a kongresszusban kijelentette: a Pentagon tisztségviselői a helyszínen tartózkodó parancsnokokra bízták annak eldöntését, hogy élve vagy halva fogják-e el az iraki vezetőket. (MTI)