Kambodzsa: Hun Sen kormányfő nem hajlandó távozni

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Hun Sen kambodzsai miniszterelnök továbbra is a kormány élén kíván maradni, annak ellenére, hogy jobboldali ellenzéke és a mostanáig vele koalícióban kormányzó monarchisták összefogtak ellene, s távozását követelik. A kormányfő pártja, a Kambodzsai Néppárt (CPP) győztesen került ki a vasárnapi választásokból, de nem szerezte meg az újjáalakuló törvényhozásban az egyedüli kormányzáshoz szükséges kétharmados többséget.

A CPP saját számításai szerint a 123 mandátumból 73-at szerzett meg, kilenccel kevesebbet, mint amennyi az áhított többséghez kellett volna. A jobboldali Sam Rainsy Párt (SRP) 24, a monarchista FUNCINPEC (Egyesült Nemzeti Front egy Független, Semleges, Békés és Kooperatív Kambodzsáért) pedig 26 parlamenti helyhez jutott a CPP adatai szerint. A hivatalos választási eredményt várhatóan augusztus 8-án teszik közzé. Az SRP és a FUNCINPEC azonban leszögezte: nem hajlandó a néppárttal koalícióra lépni mindaddig, amíg Hun Sen a CPP miniszterelnök-jelöltje.
A exkommunista vezető, aki egykor a vörös khmerek katonája is volt, a vasárnap megrendezett választások utáni, belpolitikai válsággal fenyegető helyzetről és személyes terveiről kijelentette: a nép őt választotta meg kormányfőnek, tehát az is marad. Egyben óvá intette az ellene felsorakozott politikai mozgalmakat attól, hogy tömegdemonstrációkat szervezzenek megbuktatására. Mint mondta, ebben az esetben attól sem retten vissza, hogy erőszakot alkalmazzon. "Jogomban áll, hogy az alkotmány védelmében erőt vessek be" - hangsúlyozta.
A legutóbbi, 1998-as választások után négy hónapon át folyt a pártok közötti alkudozás, míg létrejött a kormány, közben pedig véres tüntetések zajlottak az indokínai ország fővárosában. (MTI)