Tony Blair továbbra is hallgat a Kelly-ügyről

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Nagy-Britannia helyesen és jogosan cselekedett Irakban, de erről még meg kell győzni a brit népet - jelentette ki Tony Blair brit miniszterelnök. A kormányfő nem volt hajlandó válaszolni azokra a kérdésekre, amelyek David Kelly fegyverszakértő, védelmi minisztériumi tanácsadó öngyilkosságára vonatkoztak.

Kellyt július 18-án találták holtan házának közelében, és feltehető öngyilkossága körülményeinek kivizsgálását Lor Hutton bíróra bízták. A haláleset szinte bizonyosan összefügg azzal, hogy Kellyről néhány nappal korábban kiderült, még májusban ő adott a BBC rádiónak tájékoztatást, amelynek nyomán olyan tudósítás hangzott el - név nélkül idézett forrásra hivatkozva -, hogy a miniszterelnöki hivatal az iraki katonai beavatkozás támogatottságának növelése végett annak idején manipulálta a tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési értesüléseket.
Blair - akinek barbadosi nyári szabadsága előtt ez volt az utolsó nagy sajtóértekezlete - az erre vonatkozó kérdések megválaszolása elől szerdán elzárkózott, és úgy vélte, meg kell várni a Kelly-ügyben pénteken kezdődő vizsgálat következtetéseit. Az eredményekből viszont minden érintettnek haladéktalanul le kell majd vonnia a tanulságot - jelentette ki a miniszterelnök, aki a kormány Irak-politikájának ügyében nem tartja megalapozottnak egy, a korábbi külügyminiszter, Robin Cook által is sürgetett különvizsgálat elindítását. Blair a legfontosabb szövetségesének is tartott PR-főnöke, Alastair Campbell távozásáról szóló híreszteléseket nem kommentálta, csak annyit mondott, nem kíván tápot adni az ezzel kapcsolatos spekulációknak.
A miniszterelnök egyúttal megerősítette, továbbra is az ország élén kíván maradni és eddigi miniszterelnöksége legnehezebb feladata lesz a lakosság meggyőzése az iraki háború megalapozottságáról - bár úgy vélte, ez utóbbiban az idő is segítségére lesz. (MTI)