Peru Fujimori volt elnök kiadatását kéri Japántól

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Hivatalosan is kérte Lima Japántól Alberto Fujimori volt perui elnök kiadatását, aki ellen az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki emberrablásban és tömegmészárlásban való feltételezett szerepe miatt. A japán származású Fujimori csaknem tíz év perui elnökség után távozott a szigetországba, miután 2000 novemberében a limai törvényhozás gyakorlatilag eltávolította tisztségéből.

Fujimori még 2000-ben megkapta a japán állampolgárságot kivándorolt szülei után, ami aligha teszi lehetővé kiadatását. A perui igazságszolgáltatás hitszegés és sikkasztás mellett azzal vádolja Fujimorit, aki 1990 és 2000 között töltötte be a latin-amerikai ország legfőbb közjogi méltóságának tisztét, hogy 1991-92-ben, a terrorizmusellenes hadjárat csúcspontján az ő tudtával és belegyezésével indítottak hajtóvadászatot a Fényes Ösvény elnevezésű maoista szervezet tagjai ellen. A kormányellenes lázadókat egy félkatonai szervezet tagjai elrabolták, majd két tömegmészárlás során végeztek velük. A halálbrigádok akcióinak a limai La Cantuta egyetem diákjai közül is többen áldozatul estek. Fujimori tagadja, hogy tudott volna a készülő megtorlásról.
Peru tokiói nagykövete csütörtökön adta át a japán külügyminiszternek a csaknem 700 oldalas kiadatási kérelmet. Ezzel egy időben Limában az emberi jogi szervezetek és a halálbrigádok áldozatainak hozzátartozói a japán nagykövetségnek a szigetország kormányfőjének címzett levelet nyújtottak át, amelyben több mint húszezer aláíró követeli Fujimori exelnök kiadatását. (MTI)