Irán nem adja ki az al-Kaida elfogott tagjait

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Irán nem adja át az általa fogva tartott al-Kaida tagokat az Egyesült Államoknak, és biztonsági okokra hivatkozva a kilétüket sem fedi fel.

Az iráni hatóságok őrizetbe vették az al-Kaida több "fontos és kevésbé fontos tagját" - erősítette meg Abdollah Ramezanzadeh kormányszóvivő, aki tagadta azokat az amerikai sajtóhíreket, melyek szerint Teherán hajlandó néhány al-Kaida tagot Washington számára kiadni, cserébe az Iráni Népi Modzsahed Szervezet néhány amerikai őrizetben lévő tagjáért. „Nem mérünk két mércével a terrorizmus elleni harcban, és nem megyünk bele ilyen üzletbe” - tette hozzá a kormányszóvivő.
Az Iránban letartóztatott al-Kaida tagok kiadatására a törvények alapján kerül sor: ha baráti vagy kölcsönös kiadatási szerződéssel bíró országból származó egyénről van szó, akkor hazájának adják ki, ha pedig iráni nemzeti érdekek ellen követett el bűncselekményeket, akkor az iráni bíróságok döntenek a sorsa felől. Diplomáciai források és az arab sajtó szerint iráni fogságban van Szaad bin Laden, Oszama bin Laden egyik fia, Ajman az-Zavahiri, az al-Kaida második számú vezetője, Szulejman Abu Gait, a szervezet szóvivője és Szaif al-Adil biztonsági főnök. (MTI)