Vizsgálják az Irakban szolgáló katonák rejtélyes megbetegedéseit

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az amerikai védelmi minisztérium vizsgálatot indít az Irakban és a környező országokban szolgálatot teljesítő amerikai katonák körében az elmúlt hónapokban megszaporodott és már halálos áldozatokat is követelő, súlyos tüdőgyulladásos megbetegedésekkel kapcsolatban, jelentette be a Pentagon.

A védelmi minisztérium egy orvosokból és egészségügyi szakértőkből álló csoportot küldött Irakba, ahol a legtöbb megbetegedés történt, míg egy másik orvosi csoport Németországba utazott, ahol a legsúlyosabb betegeket ápolják. A Pentagon hétfő esti mérlege szerint a rejtélyes tüdőgyulladásban eddig több mint százan betegedtek meg, s a betegek közül tizenötöt lélegeztető géppel tartottak életben. Közülük később két katona belehalt a tüdőgyulladásba, míg tíz felépült, három másikat viszont továbbra is a lélegeztető berendezésen tartanak.
A rejtélyes tüdőgyulladás okait egyelőre csak találgatják. Az egészségügyi hatóságok eddig nem találtak nem találtak bizonyítékot arra, hogy a betegségeket vegyi vagy biológiai fegyverek, a környezetben lévő mérgező anyagok vagy akár az a-típusos tüdőgyulladás kórokozója váltotta volna ki. Felhívták a figyelmet arra, hogy olyan katonák estek áldozatul a rejtélyes tüdőgyulladásnak, akik földrajzilag egymástól távol eső helyeken szolgáltak, így szinte kizárható, hogy a betegség emberről emberre terjed. A tüdőgyulladást az Irakban szolgáló amerikai katonák mellett elsősorban a Katarban, Kuvaitban és Üzbegisztánban szolgálatot teljesítő amerikaiak kapták meg.
Egyes vélemények szerint a betegséget a belélegzett homok okozhatja, mindenesetre az orvosok, illetve a szakértők a talajt, a vizet és a levegőt egyaránt vizsgálják, egyelőre azonban sötétben tapogatóznak. Egyre több az olyan sürgetés, hogy az Egészségügyi Világszervezetet is vonják be a vizsgálatokba. (MTI)