Washington az Izraelnek folyósított hitelek befagyasztását mérlegeli

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok megtorló intézkedésként az ígért hitelek folyósításának befagyasztását mérlegeli Izraellel szemben a Ciszjordánia nagy részét lezáró, vitatott biztonsági kerítés építése miatt. Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök közben lemondta szerdára tervezett találkozóját Ariel Saron izraeli kormányfővel

Egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő szerint a kérdés egyelőre vita tárgya a Fehér Házban és a külügyminisztériumban, döntés legkorábban szeptemberben várható. A tisztségviselő nyilatkozata előtt nem sokkal Colin Powell amerikai külügyminiszter beszélt a biztonsági kerítéssel kapcsolatban felmerült washingtoni aggodalmakról. Szerinte a létesítmény jogtalanul mások területén halad át és oly módon épülne fel, hogy még inkább megnehezíti az előrelépést a béketervben, s ez problémát jelent Washingtonnak.
Az épülő kerítés nyomvonala, amely hivatalosan a "terroristák beszivárgását" hivatatott megakadályozni Izrael területére, az Izrael és Ciszjordánia közötti úgynevezett zöld vonal (az 1967-es határ) mentén húzódik, de a zsidó telepek védelmében több kilométerre benyúlik palesztin területre. Bírálói attól tartanak, hogy idővel új határrá alakulhat át. A palesztinok az "apartheid falának" bélyegezték.
Miközben Washingtonban az Izraelnek szánt hitelek befagyasztásán gondolkodnak, értesülések szerint az amerikai kormány 26 millió dollárt készül a palesztinok rendelkezésére bocsátani a ciszjordániai és gázai övezeti menekültek támogatására. A pénzt az ENSZ segélyalapján keresztül juttatnák el a palesztin menekülteknek - tudatta George W. Bush elnök Colin Powell külügyminiszternek írott feljegyzésében. Az összeget "a menekültek előre nem látható és sürgős szükségleteinek" kielégítésére fordíthatnák.
Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök lemondta szerdára tervezett találkozóját Ariel Saron izraeli kormányfővel, mert a palesztin kormányfő elégedetlen annak a palesztin fogolycsoportnak az összetételével, amelyet Izrael szerdán szándékozik szabadon bocsátani. A palesztinok panaszkodtak, hogy a hétfőn közzétett, mindössze 352 nevet tartalmazó listán sok olyan rab szerepel, akinek amúgy is hamarosan letelt volna a büntetése, míg a többi szabaduló köztörvényes bűnöző, illetve (vádemelés és ítélet nélkül fogva tartott) "közigazgatási őrizetes". Izraeli tisztségviselők korábban 540 palesztin kiengedéséről beszéltek. (MTI)