Cantat egyelőre nem adható ki Franciaországnak

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A litván főügyész szerint nem adható ki a Marie Trintignant haláláért felelősnek tartott Bernard Cantat a francia hatóságoknak litvániai pere előtt. A Noir Désir 39 éves énekese szeretné elérni kiadatását.

Antanas Klimavicius csütörtökön az AFP-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy Franciaország nem írta alá a köztörvényes bűnözők kiadatásáról szóló 1972. évi nemzetközi konvenciót, ezért a Noir Désir énekesének a tárgyalás előtti kiadatása lehetetlen. A főügyész nem is látja okát a kiadatásnak, mivel a bűntényt Cantat Litvániában követte el, Litvániában vannak a tanúk és itt fog ítélkezni a bíróság is. Klimavicius szerint egy hónapon belül véget érhet a vizsgálat és megkezdődhet a tárgyalás, s a per végeztével a bíróság dönti el, hogy kiadják-e őt.
A 39 éves Cantat-t, aki szeretné elérni, hogy perét Franciaországban folytassák le, jelenleg a vilniusi Lukiskiu börtön kórházában őrzik labilis idegállapota miatt. A helyi ügyészség 14 napos előzetes fogva tartását rendelte el augusztus 1-én. Az énekes jövőjéről tárgyalt szerdán a litván főügyésszel Jean-Bernard Harth, Franciaország litvániai nagykövete is.
Az ügy a litván politikusok érdeklődését is felkeltette. Eligijus Masiulis, a legnagyobb parlamenti ellenzéki tömörülés, a liberális centristák vezetője a per Litvániában való megtartását szorgalmazta. Szerinte ez "nemzeti méltóság kérdése" Litvánia számára - egy olyan civilizált ország számára, amely jövőre az Európai Unió tagja lesz. Ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy ha Cantat-t Litvániában elítélik, Franciaországban töltse le büntetését.
Közben csütörtökön Párizsban bírósági illetékesek közölték, hogy szerdán kihallgatták Cantat három hozzátartozóját, köztük édesanyját, valamint a Noir Désir együttes tagjait. Franciaországban véletlen halált okozó szándékos testi sértés címen indítottak eljárást a Trintignant-család kérésére Cantat ellen.
Marie Trintignant augusztus 1-én halt meg agyödémában, miután öt nappal korábban kómába esett a Cantat-val való verekedés során elszenvedett fejsérüléstől. (MTI)