A lassú reformok miatt lemond a bolgár pénzügyminiszter

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Bejelentette lemondását szerdán este Milen Velcsev bolgár pénzügyminiszter. Szerinte a kormánykoalíció nem nyújtott elegendő támogatást a gazdasági reformok véghezviteléhez. A miniszter távozása az eddigi legnagyobb csapást jelenti a két éve hivatalban lévő Szimeon Szakszkobourggotszki vezette bolgár kormány számára.

Az EU tagságra aspiráló Bulgária kormányában Velcsevet a befektetők és az elemzők egyaránt a reformokat támogató csoport kulcsszemélyiségének tekintik. Velcsev azért kényszerült távozni, mert - mint mondta - a kormánykoalíció vonakodott támogatni a költségvetési megszigorító politikát. Szerinte hiányzott a kellő akarat a privatizálásban és a közszféra reformjában is. A pénzügyminiszter úgy véli, amennyiben a vezetés hátat fordít a konzervatív pénzügyi terveknek, az a Világbankkal és a Nemzetközi Valutalappal, a legfontosabb támogatókkal való megállapodás kudarcát vonhatja maga után.
Bulgária októberben helyi választások elé néz és a kormánykoalíció alulmaradhat az ellenzéki szocialistákkal szemben. Az IMF figyelmeztetette arra Szófiát, tartózkodjék a választások előtti túlzott költekezéstől.
Velcsev mellett helyettese, Kraszimir Katev is jelezte, hogy az év végével távozik hivatalából. Velcsevvel szemben a bolgár lapok korábban a korrupció gyanúját is megszellőztették. Az egyik napilapban egy olyan fotó is megjelent, amelyen Velcsev egy kétes hírű üzletember társaságában látható egy, a monacói partok menti jachton. (MTI)