Irak: Washington a külföldi békefenntartók segítségére számít

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Élesen elítélte a Jordánia bagdadi nagykövetsége ellen végrehajtott merényletet Colin Powell amerikai külügyminiszter, s egyúttal elmondta: az Egyesült Államok addig marad Irakban, amíg sikerül biztosítani a stabilitást, és sikerül megteremteni egy szabad és demokratikus országot. A biztonság megszilárdításában az amerikaiak külföldi segítségre támaszkodnának.

Az amerikai kormány nevében Powell aggodalmának adott hangot a történtek miatt, rámutatva, hogy a merénylet olyan időben történt, amikor nézete szerint jelentős előrelépést sikerült elérni a biztonság megszilárdítása terén. Az Egyesült Államok azonban nem hagyja magát megfélemlíteni a terroristák által, s fokozni akarja a terrorizmus elleni harc érdekében tett erőfeszítéseket - fogalmazott a külügyminiszter.
Powell hangoztatta, hogy az Egyesült Államok addig marad Irakban, amíg sikerül biztosítani a stabilitást, és sikerül megteremteni egy szabad és demokratikus országot. A Bush-kormányzat végső célja azonban az, hogy az iraki nép minél előbb saját kezébe vehesse sorsának irányítását. A külügyminiszter megerősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint az amerikai haderő a jövőben jobban együtt kíván működni az iraki helyi hatóságokkal, valamint a törzsi és egyházi vezetőkkel. Powell szerint az Egyesült Államok arra törekszik továbbá, hogy a biztonság megszilárdításában jobban támaszkodjon a más országok által küldött békefenntartókra és az alakulóban lévő önálló iraki hadseregre, illetve rendőrségre. (MTI)