Izraeli-palesztin tűzpárbaj a nábluszi menekülttáborban

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Robbanások sorozatát idézte elő a nábluszi palesztin menekülttáborban az a rakéta, amelyet izraeli katonák lőttek ki egy háromemeletes épületre péntekre virradóra végrehajtott katonai akcióban.

A katonák egy harci helikopter fedezékében hajnalban hatoltak be a ciszjordániai város szomszédságban fekvő Aszkar menekülttáborba, de fegyveres ellenállásba ütköztek. Az izraeliek viszonozták a tüzet és egy páncéltörő rakétával megcélozták az egyik épület harmadik emeletét. Palesztin szemtanúk szerint egy fegyveres, aki az épület tetejéről lövéseket adott le az izraeli katonákra, életét vesztette a tűzpárbajban.
A rakéta becsapódása robbanások sorozatát váltotta ki, megsemmisítve a teljes harmadik emeleti szintet. A nevük elhallgatását kérő források úgy nyilatkoztak az AP amerikai hírügynökségnek, hogy robbanószert előállító laboratóriumot vagy fegyverraktárt találhattak el. A katonák "célzott akciót hajtottak végre egy szökésben lévő, magas rangú" palesztin körözött letartóztatására - értesült izraeli katonai forrásból a Reuters brit hírügynökség. Helyi lakosok szerint a megölt férfi a Hamász radikális palesztin mozgalom fegyveres szárnyához, az Ezzedin al-Kasszám Brigádokhoz tartozott.
Jóllehet a palesztin fegyveres csoportok június 19-én tűzszünetet hirdettek az izraeliek elleni támadásokban, drasztikusan csökkentve az erőszakos cselekményeket, az izraeli hadsereg változatlanul folytatja razziáit terrorizmussal gyanúsított palesztinok után kutatva a Jordán nyugati partján. A palesztin városokban, falvakban és menekülttáborokban csaknem minden éjszaka ellenőrzéseket tartanak, és embereket vesznek őrizetbe. (MTI)