Új bizonyítékok Irak biológiai programjára?

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Iraki tudósok meghallgatása nyomán új bizonyítékok kerültek elő arra vonatkozóan, hogy Szaddám Huszein elűzött diktátor uralmának idején biológiai fegyvereket állítottak elő Irakban - közölte pénteken a brit sajtó kormányforrásokra hivatkozva.

A The Economist című hetilap beszámolója szerint a brit hírszerzés az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos ellentmondások miatt szorult belpolitikai helyzetben lévő Tony Blair miniszterelnöknek szeptemberben egy újabb Irak-dosszié összeállításával siet a segítségére. Ez egyebek közt arra utaló új bizonyítékokat tartalmaz, hogy Iraknak volt biológiaifegyver-programja, és ilyen fegyvereket nem is kis mennyiségben állítottak elő. Arra is sikerült újabb bizonyítékokat találni, hogy a tömegpusztító fegyverek gyártását kiterjedt fedőprogramokkal próbálták leplezni Irakban.
A brit külügyminisztérium a Financial Times című napilapnak megerősítette az információkat. Londoni remények szerint az újonnan előkerült adatok elegendőek lesznek arra, hogy alátámasszák a tömegpusztító fegyverekről tavaly nyilvánosan is előterjesztett brit állításokat, amelyek egy része ma még vitathatónak tűnik.
A jelenleg szabadságát töltő Blair hazájában súlyos bírálatokat kapott amiatt, hogy a fegyverekről néhány tény feltehetően eltúlozva került a sajtón keresztül a lakossághoz. A miniszterelnök helyzetét nehezíti, hogy három héttel ezelőtt öngyilkosságot követett el David Kelly, a kormány iraki fegyverekkel foglalkozó egyik tanácsadója, tápot adva ezzel annak a gyanúnak, hogy az említett kommunikációs vádak nem alaptalanok. (MTI)